Gå til sidens hovedinnhold

Økt ledighet bekymrer regjeringen

Arbeidsledigheten steg igjen i desember, og regjeringen er bekymret. – Det er ingen grunn til å friskmelde arbeidsmarkedet ennå, sier statssekretær Lars Arne Ryssdal (H).

Etter to måneder med nedgang, økt ledighetsraten fra 3,7 til 3,9 prosent i desember. Den sesongjusterte ledigheten er nå den høyeste siden oktober 1996.

Maner til nøysomhet

Statssekretær Lars Arne Ryssdal i Arbeids- og administrasjonsdepartementet peker på at arbeidsmarkedet fortsatt er svakt.

- Aetats statistikk for desember viser en økning i arbeidsledigheten. Det er derfor ingen grunn til å friskmelde arbeidsmarkedet ennå, sier han.

Statssekretærene mener nøysomhet i vårens lønnsoppgjør en avgjørende for å få ledigheten ned.

- Trenden de siste månedene har vært positiv, selv om desembertallene er noe svakere enn ønsket. Vi må fortsatt være tålmodige og det viser hvor avgjørende det er med nøkternhet i lønnsoppgjøret, framholder Ryssdal.

Ifølge Aetat er ledigheten størst i industrien, hvor 6,4 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb. I bygg- og anleggssektoren er ledighetsraten 5,7 prosent. Antall ledige stillinger i desember var 13 prosent lavere enn i desember 2002.

- Stabilt arbeidsmarked

Økonomene i DnB Markets ser ikke noen grunn til å rope varsko til tross for de skuffende ledighetstallene. Den sesongjusterte ledighetsraten har ligget stabilt rundt 4,0 prosent de siste fire månedene, og det viser at arbeidsmarkedet har stabilisert seg, mener de.

”Et stabilt arbeidsmarked mot slutten av fjoråret vil i seg selv ikke hindre Norges Bank i å senke rentene nok en gang i slutten av måneden”, heter det i en rykende fersk analyse fra DnB Markets.