*Nettavisen* Økonomi.

Økt risiko for rentehopp

Nye tall peker mot nok en renteøkning.

10.09.08 14:37

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at prisveksten i august endte som økonomene ventet. Konsumprisene steg med 0,1 prosent fra juli til august. Fra august i fjor til i år steg prisene med 4,5 prosent.

Kjerneinflasjonen steg med 2,8 prosent i samme tidsrom. Fra juli falt kjerneinflasjonen med 0,1 prosent.

- Dette var som ventet. Det var ingen overraskelse i tallene, heller ikke på delkomponentene. Det var en litt lavere prisutvikling for mat og klær, men høyere på andre ting, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities til NA24.

Utfordrer
Andreassen påpeker at tallene nå utfordrer Norges Bank som kan velge å sette opp renten i oktober.

- Vi har kommet nærmere den høyvekstbanen som Norges Bank skisserte i juni. Spørsmålet blir om Norges Bank lar seg presse av høyere inflasjon, heller enn hva de økonomiske utsiktene tilsier, mener Andreassen.

Det er spesielt strømprisene som har dratt prisutviklingen oppover.

- Basert på tidligere erfaring ser Norges Bank mye på inflasjon, øker dagens tall sannsynligheten for at de hever renten i oktober. Jeg mener renteheving ikke er nødvendig, og jeg ikke er sikker på at Norges Bank kommer til å gjøre det. Men tidligere har banken reagert for sent, sier Andreassen.

Venter ett rentehopp til
Også seniorøkonom Erik Bruce i Nordea sier at dagens inflasjonstall var som ventet.

- Hovedkonklusjonen er at avstanden mellom Norges Banks inflasjonsanslag og den underliggende inflasjonen har økt ett hakk til, og er nå på 0,4 prosentpoeng. I forrige pengepolitiske rapport skisserte Norges Bank en situasjon der inflasjonen økte så mye, og hvis bare det skjedde, indikerte Norges Bank tre rentehevinger hevinger til, sier Bruce.

Bruce er raskt med å legge til at han ikke tror dette kommer til å skje, fordi det er mange andre faktorer, som nedkjøling i økonomien, som trekker i retning av færre rentehevinger.

- Men det sier hvilken vekt Norges Bank legger på inflasjon. Dagens tall øker sannsynligheten for en renteheving i høst. Den kommer trolig i oktober, men vi kan heller ikke se bort fra det skjer i september, poengterer Bruce

- Det blir bare en til?

- Jeg vil tro det. Det må skje noe mer, hvis det skal bli flere enn det.

Salg dempet veksten
SSB legger til at det var mange komponenter som dempet økningen i KPI. Prisene på klær og sko viste nedgang på 1,4 prosent, dette var i all hovedsak knyttet til tilbudsaktivitet.

Matvarer og alkoholfrie drikkevarer viste en prisnedgang på 0,8 prosent.

- Det var en bred nedgang i prisene, men deler av fallet kan også forklares av sesongmessige svinginger og kampanjetilbud på enkelte varer. Prisene på drivstoff og smøremidler samt transporttjenester viste en nedgang fra forrige måned. Prisfallet for transporttjenester var i hovedsak knyttet til billigere kollektivtransport i Oslo og en nedgang i priser på flyreiser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag