Gå til sidens hovedinnhold

- Økt sjanse for rentekutt

Kjøpefesten uteble i november, ifølge ferske tall. Det styrker sjansene for nok et rentekutt i slutten av januar, mener DnBs sjeføkonom Øystein Dørum.

Salget av varer og tjenester her til lands falt med 0,4 prosent fra oktober til november 2003, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Ekspertene hadde på forhånd anslått en forbruksvekst på 0,2 prosent. Den årlige veksten i forbruket er nå nede i cirka 3,1 prosent, og det er langt lavere enn det økonomene anslo så seint som i fjor sommer.

- Økt sjanse for kutt

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB mener det overraskende lave forbruket i november demper frykten for at kjøpefesten skal bli for voldsom. Norges Bank kan trolig kutte renta nok en gang på rentemøtet 28. januar uten at det tar helt av, mener han.

- Et av kronargumentene mot et ytterligere rentekutt er faren for ar husholdningenes låneetterspørsel skal vokse for kraftig, med sterk forbruks- og boligprisvekst til følge. Slik sett gir dagens tall grunnlag for noe edruelighet i forhold til denne frykten, og forsterker sannsynligheten for at foliorenten blir kuttet fra 2,25 til 2 prosent 28. januar, sier han.

- Kronefallet betyr mer

Dørum skynder seg samtidig å påpeke at valutakursutviklingen og forbruksutviklingen i desember er langt viktigere., Fortsetter krona å svekke seg, kan Norges Bank komme til å utsette det varslede rentekuttet, mener sjeføkonomen.

Tallene for forbruket i desember publiseres allerede førstkommende fredag.

Reklame

Best i test påskeegg 2021