Onsdag ble det kjent at regjeringen vil innføre en massiv skatteskjerpelse for norske kraftprodusenter.

  • Grunnrenteskatten til vannkraft økes
  • Det innføres grunnrenteskatt på vindkraft
  • Det innføres en ekstra skatt på dyr strøm

Les også: Regjeringen innfører ekstra skatt på strømproduksjon når det er høy pris

Grepene skal gi staten betydelige ekstra inntekter, men det er et stort problem:

Kraftselskapene eies allerede i stor grad av nettopp staten, og norske kommuner. Den nye skatten vil for vannkraft gi opp mot 90 prosent marginalskatt.

Mener utbyttet ryker

Lyse var raskt på banen og meldte at dette ville få store konsekvenser for deres 14 eierkommuner. De tror på økt skatt på opp mot 3,2 milliarder kroner. Selskapet la nylig frem et halvårsresultat med et overskudd på 1,5 milliarder kroner.

Ifølge konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse er klar på hva effekten av grepet vil bli:

– Økt skatt fra Lyse-kommunene blir cirka 2,5 milliarder kroner i 2022, opplyser Nygaard til Aftenbladet.

Ifølge Stavanger Aftenblad vil det for Stavanger kommune alene, som eier 46 prosent av selskapet, være snakk om et tap på 1,2 milliarder kroner.

Et annet selskap som vil rammes hardt av skatteendringen er Norges nest største kraftprodusent, Hafslund Eco, som er heleid av Oslo kommune.

Kommunen kunne nylig melde at neste års budsjett langt på vei ble reddet av et utbytte på 2,5 milliarder kroner fra nettopp Hafslund, opp fra 2 milliarder.

Les også: Oslo kommune håver inn på dyr strøm

Selskapet opplyser at de for øyeblikket regner på hva effekten av skatteskjerpelsen vil bli, og at de kanskje vil ha et svar i løpet av dagen.

Oslo kommune har ikke umiddelbart kunne gi noen kommentar til skatteopplegget, men sier de vil gå gjennom konsekvensene for kommunen.

Statkraft er største aktør - heleid av staten

Statkraft er uten sidestykke den største strømaktøren i det norske markedet, og vil være selskapet som blir rammet hardest av den økte skatten.

Det er derimot ikke sikkert at den økte skatten fra selskapet vil påvirke statens inntekter i det hele tatt, siden Statkraft er et statlig foretak uten andre eiere enn staten.

Økt skattelegging av selskapet vil derfor i utgangspunktet ikke føre til andre effekter for staten enn at selskapets utbytte reduseres.

For Statkraft betyr det derimot at pengene nærmest automatisk flyter ut av selskapet, fremfor at det kan avgjøres om overskuddet skal brukes til ny kraftproduksjon eller betales som utbytte.

Energi Norge: - Tar inn penger som ellers ville blitt brukt til å bygge mer fornybar energi

Bransjeorganisasjonen Energi Norge er i utgangspunktet veldig skeptisk til endringen av skatteleggingen:

– Skattegrepene regjeringen presenterer i dag kan føre til en dypere og lengre kraftkrise, sier Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge i en pressemelding.

– Den opplagte løsningen på dagens situasjon er å bygge mer ren kraft. Det må være Norges hovedprioritering fremover. Vi vet også at kraftoverskuddet ligger an til å forsvinne innen få år dersom vi ikke får fart på kraftutbyggingen. Da er det helt feil prioritering av regjeringen å hente inn disse midlene til andre formål.

Høyre: - Veldig alvorlig for Oslo kommune

Høyres nyvalgte byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, er bekymret for det som nå skjer.

- Dette er veldig alvorlig for Oslo kommune. Det Ap-ledede byrådet la i forrige uke frem et budsjett som har høye kraftinntekter som en forutsetning for at budsjettet skal gå opp. Det regjeringen i dag gjorde kan gjøre at Oslo mister milliardbeløp. Det er alvorlig. Det kan gå utover skolen, eldreomsorgen og barnehagetilbudet, sier Solberg til Nettavisen.

Han vil nå at bystyret blir informert så raskt som mulig om konsekvensene, både i kroner og eventuelt tjenestetilbudet.

- Høyre har tidligere etterlyst at byrådet skal sette av en buffer for å dekke ufortusette utgifter og vanseklige tider. Den kunne vi trengt nå, sier han.