Gå til sidens hovedinnhold

Økt sykefravær i første halvår

Det totale sykefraværet har økt med 0,5 prosentpoeng i løpet av det siste året. Dette er høyt i forhold til trenden den siste tiden.

Det totale sykefraværet er på 7,8 prosent så langt i år. Samlet for første halvår 2003 lå sykefraværet 0,2 prosentpoeng høyere enn i samme periode i fjor, viser fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå.

Kvinners sykefravær økte mest, med 0,6 prosentpoeng. For menn økte sykefraværet 0,3 prosentpoeng.

Høyt i forhold til trenden

Det er ikke sikker hvorfor utviklingen i sykefraværet går denne veien. Økningen i fraværet fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år høy var i forhold til trenden, mens årsveksten i første kvartal i år lå betydelig under trenden de siste kvartalene.

- Dette viser at vi er nødt til å se kritisk på hvordan arbeidslivet fungerer. De stadige kravene om ”mer igjen for pengene” slår negativt ut for mange, sier leder i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon Anders Folkestad i en kommentar.

Legemeldt fravær øker

Det er langtidsfraværet som stiger, og Folkestad mener det nå er nødvendig at alle parter og institusjoner intensiverer innsatsen ytterligere mot sykefraværet.

Av det totale sykefraværet er det er aller mest legemeldt sykefravær, mens en mindre prosentandel er egenmeldt fravær. Veksten i det samlede sykefraværet det siste år har kommet i det legemeldte fraværet; det egenmeldte har ligget uendret.

Mest innen bygg og anlegg

Økningen i bygg- og anleggsbransjen i andre kvartal i år sammenliknet med i fjor var på 1,1 prosentpoeng. Det var også betydelig vekst innenfor transport og kommunikasjon, finansiell tjenesteyting, forretningsmessig tjenesteyting og innenfor helse og sosiale tjenester.

Innenfor olje- og gassutvinning var det ingen vekst i sykefraværet.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen