Gå til sidens hovedinnhold

- Øl er mat

Tyske politikere vil nå ha lavere moms på øl. Begrunnelsen er at øl må regnes blant basismatvarene.

Man kan allerede kjøpe øl i tyske butikker for rundt 7 kroner literen, men flere tyske politikere mener likevel at prisene må ned.

Det er politikere fra den konservative opposisjonen som har gått i bresjen for å kutte momsen på øl til nivået for basismatvarer, som har en lav sats på 7 prosent.

- Øl er en matvare som brød og melk, og der gjelder som kjent halv merverdiavgift, sier parlamentsmedlemmet Herbert Frankenhauser til avisen Bild. Frankenhauser representerer det konservative partiet CSU, som holder til i delstaten Bayern.

CSU er et bayersk parti, som i allianse med CDU i resten av Tyskland. CSU/CDU ligger godt an til å vinne det kommende valget i Tyskland.

Momsdiskusjon
Bakgrunnen er planer om å øke den generelle momsen i Tyskland fra 16 til 18 prosent for å kutte i det store budsjettunderskuddet. Men en høyere ølpris er altså mer enn man kan tåle i Bayern, hvor man blant annet er kjent for det gedigne sjøslaget Oktoberfest i München.

Ølprisene i Tyskland er allerede svært lave, noe som har ført til handelslekkasje fra Danmark, et land hvor nordmenn som kjent handler øl som vi synes er billig.

I Norge er det en alkoholavgift på 16,18 kroner literen på øl. I tillegg beregnes det full merverdiavgift på 25 prosent på øl med over 0,7 prosent alkohol. Norge ligger klart på avgiftstoppen i Europa når det gjelder øl.

Handler mer i utlandet
Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført for Bryggeriforeningen, planlegger 22 prosent av befolkningen å kjøpe med seg øl hjem fra utlandet i sommer.

– Det er folk som bor i kjøreavstand til Sverige og Finland som først og fremst handler øl i utlandet. Men også utenlandsferjene som seiler fra en rekke norske kystbyer selger mye øl, sier kommunikasjonsrådgiver Allan Auke i Bryggeriforeningen.

Tall fra Tollvesenet viser at det ble i årets fem første måneder ble foretatt 1347 beslag av øl ved grensene. Dette utgjorde over 95.661 liter. Dette er 33 340 liter mer enn på samme tid i fjor, en økning på 30 prosent, ifølge en melding fra Bryggeriforeningen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken