Gå til sidens hovedinnhold

Øl-pengene skal utenlands

Orklasjef Finn Jebsen vil investere for godt over 20 milliarder kroner i nye virksomheter etter salget til Carlsberg, men milliardene skal i hovedsak investeres utenfor Norge.

Orklasjefen ber aksjonærene om opptil fire år til å lete etter oppkjøpskandidater, skriver Aftenposten. Jebsen varsler også at Orkla vil investere bredere enn før, ikke bare geografisk, men også produktmessig.

Noen få bedre enn mange små
I dag vedtar etter alt å dømme Orklas bedriftsforsamling salget av eierandelen på 40 prosent i Carlsberg Breweries. Og Jebsen tenker stort.

- Det vil være bedre med noen få store oppkjøp enn mange små kjøp, sier Jebsen til avisen.

Etter et ekstraordinært utbytte på fem milliarder kroner sitter Orkla fortsatt igjen med nærmere 12,5 milliarder kroner av den totale salgssummen på 17,5 milliarder kroner.

Det gir en massiv investeringskapasitet.

Jebsen vil likevel ikke forhaste seg. Han mener styret vil gi ham tre-fire år på å finne nye investeringer.

Frykter ikke raidere
Jebsen tror heller ikke at Orkla, grunnet den store pengebeholdningen i ventetiden frem til nye milliardinvesteringer er gjort, vil være spesielt utsatt for raidere.

- Vi har en kjerne med store aksjonærer som ønsker å utvikle selskapet videre, og som ikke har som første ambisjon å selge seg ut, sier Jebsen, og avviser samtidig at Christen Sveaas er noen stor aksjonær.

- Christen Sveaas eier en fjerdedel så mange aksjer som jeg gjør i selskapet, så han kan ikke karakteriseres som en stor aksjonær, svarer Jebsen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar