På lik linje med øvrige oljeaksjer på Oslo Børs, har aksjekursen til oljeselskapet Okea, der forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er tiende største aksjonær, steget kraftig siden Russlands invasjon av Ukraina, skriver DN.

Prisene på olje, gass og en rekke andre varer har sett en voldsom vekst siden den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar.

Russland er eksportør av olje og gass, og sanksjoner mot president Vladimir Putins regime sender prisene på fossilt brensel til himmels.

Les også: Gassprisen stiger helt vilt - opp over 70 prosent

Samtidig har flere av de ledende børsindeksene i Vesten falt betydelig grunnet usikkerheten som har brutt ut i markedene. Den oljetunge hovedindeksen på Oslo Børs har klart seg godt takket være de høye olje- og gasspriser.

Prisen for et fat nordsjøolje har fortsatt å stige igjennom helgen, spesielt på søndag da nyheten om et importforbud på russisk olje kan bli realisert.

Gevinst på over to millioner

23. februar var siste handelsdag før invasjonen. Da ble Okea-aksjen sist handlet for 29,20 kroner. Frem til mandag har kursen steget til 32 kroner – en oppgang på 9,6 prosent.

Siden krigsutbruddet har Okea steget rundt 300 millioner kroner i verdi til en markedsverdi på 3,3 milliarder kroner.

Les også: Denne norske «edderkoppen» kan revolusjonere havvind-bransjen

Ola Borten Moe står nå oppført med 762.617 aksjer i selskapet.

Ifølge DN har Borten Moes aksjer steget fra 22,3 millioner kroner til 24,4 millioner kroner i samme periode. Dette tilsier en papirgevinst på 2,1 millioner kroner.

Ekstrem vekst det siste året

Okea ble startet i 2015 i Trondheim, og Borten Moe var selv ansvarlig for prosjektutvikling i selskapet frem til oktober 2019.

Oljeselskapet gikk på børs i juni 2019. På den tiden hadde Ola Borten Moe 552.000 aksjer i det trønderske oljeselskapet.

Det siste året har aksjen steget 119 prosent. Så langt har prosent-veksten vært på 26 prosent i år.