*Nettavisen* Økonomi.

Olav Fjell gikk av i natt

Konsernsjef Olav Fjell i Statoil fratrer sin stilling. Dette ble klart ved 01.30-tiden natt til tirsdag. Fjell får en fallskjerm på to årslønner, tilsvarende 7,5 millioner kroner.

23.09.03 09:29

I en pressemelding som ble delt ut til journalistene som ventet utenfor Statoil-bygget på Majorstuen i Oslo heter det at styret i Statoil og Olav Fjell er enige om at han skal fratre for å normalisere situasjonen i og omkring selskapet.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Var det riktig av Olav Fjell å gå av?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Da hadde styret sittet sammen i åtte og en halv time. Konsernsjefen var preget av alvoret da han gikk inn i møtet klokken 17, og det var en medtatt Fjell som til slutt møtte presseoppbudet 1:30 natt til tirsdag.

Følger tradisjonen
Når Fjell nå forlater Statoil følger han tradisjonen fra sine forgjengere. Av tre toppsjefer i selskapet har tre fått sparken.

Både Arve Johnsen og Harald Norvik fikk reisepass fra selskapet i henholdsvis 1987 og 1999. Bakgrunnen var gigantiske pengeoverskridelser. Nå er det en mulig korrupsjonssak som er årsaken.

Bakgrunnen for Fjells avgang er en omstridt konsulentavtale i Iran, som konsernsjefen personlig ga en av sine underordnede fullmakt til å inngå. Statoil inngikk avtalen, som hadde en verdi på 115 millioner kroner, med Horton Investment i juni i fjor.

Angrer

- Det er en del ting jeg gjerne skulle hatt ugjort, sa Olav Fjell til TV 2 da han ved 02-tiden tirsdag forlot Statoils lokaler i Oslo som avgått konsernsjef.

Etter at styret hadde diskutert konsernsjefens framtid og den omstridte konsulentavtalen siden klokken 17 mandag ettermiddag, kom konklusjonen ved 1-tiden natt til tirsdag. Fjell fratrer som konsernsjef i enighet med styret.

- Statoil er et sterkt selskap med store muligheter. Jeg håper min avgang vil bidra til at de ansatte igjen konsentrer alle sin energi om å utvikle selskapet videre, uttaler Fjell til sin informasjonsavdeling.

Får to årslønner

Det framgår av pressemeldingen at Fjell som kompensasjon for å slutte vil få utbetalt to årslønner.

I fjor fikk Fjell utbetalt 3,77 millioner kroner i lønn og andre godtgjørelser. To årslønner tilsvarer med andre ord cirka 7,5 millioner kroner. Fjell vil videre ved 60-års alder motta førtidspensjon i henhold til ansettelseskontrakten, opplyser Statoil.

Inge K. Hansen (57) er kostituert som konsernsjef i Statoil etter Olav Fjells avgang. Her kan du lese mer om den erfarne finansmannen og håndballkapteinen.

* Klokken 9 tirsdag morgen er det innkalt til pressekonferanse. TV 2 Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.