TÖCKSFORS, SVERIGE (Nettavisen Økonomi): - I gamle dager kriget nordmenn og svensker om akkurat disse områdene. Nå bygger vi det opp akkurat denne delen av Sverige sammen, sier OIav Thon (95) til Nettavisen.

Det var fullt kaos på Töcksfors shoppingcenter, noen få kilometer langt E18 over svenskegrensen, da Thon torsdag åpnet kjøpesenteret i sin utvidede form.

Det er nå blitt 9.000 kvadratmeter større og senterledelsen satser på å omsette for én milliard svenske kroner i år.

-Det føles godt. Dette er en festlig dag, sier Thon.

Gigant i Sverige

Thon kjennes hovedsakelig som hotell- og kjøpesenterkonge i Norge, men sannheten er at Thon også har en gigantisk virksomhet i Sverige. Thons svenske kjøpesentre omsatte alene for rekordhøye 14 milliarder kroner i fjor, en økning på 450 millioner kroner fra året før.

Gitt at den samlede norske grensehandelen var på litt over 15 milliarder kroner i fjor, ifølge SSB, forteller det svært så tydelig hvor dominerende Thons sentre er.

Aller største er Nordby Shoppingcenter, som Thon eier sammen med Orvelin Group, med en omsetning på 4,5 milliarder kroner. Charlottenberg, som Thon eier alene, omsatte for 2,7 milliarder. Sammen med de øvrige 11 sentrene Thon eier i Sverige, de aller fleste langs grensen til Norge, gjør at Thon er den ubestridte kongen av svenskehandel. Dette ble han også hyllet som under åpningen i Töcksfors.

Drikker melk

Det er dermed neppe noen som tjener mer på at matprisene er mye høyere i Norge enn i Sverige.

- Ting er litt dyrere i Norge på mange områder, men samtidig må vi huske at dette går også motsatt vei. Vi har satt opp busser til Strømmen storsenter for at svensker kan handle der. Jeg tror handel på begge sider av grensen er positivt, sier Thon.

- Men melk, mel, kjøtt, alkohol, alt dette er jo mye billigere i Sverige?

- Ja, og jeg drikker mye melk, jeg, sier nær-avholdsmannen Thon.

Lars Erik Erøy, sjef for Töcksfors shoppingcenter, kan på sin side ikke fullrose sjefen sin.

- Olav er utrolig viktig. Han har 106 kjøpesenter, men det er fortsatt sånn at han ringer meg her i Töcksfors og lurer på hvordan det er og funderer på ting. Han har et veldig engasjement for området og det er fantastisk for oss, sier han.

Storhandel

Samlet sett handlet nordmenn og svensker for nesten 80 milliarder kroner på Thons kjøpesentre i Norge og Sverige i fjor, en økning på 1,5 milliarder fra året før.

Thon tror imidlertid ikke det er noen fare for at folk handler for mye.

- Jeg synes det er greit. Vi har gode tilbud så gir det en livskvalitet det også, sier han.

- Hva synes du om nordmenn som bruker påsken på å handle i Sverige

- Hehe, det er i alle fall bedre at de drar til Sverige enn at de drar til Kanariøyene eller Sør-Amerika med fly, sier Thon og ler.

Påskeplaner

Selv har han planer om å feire påsken på hytta.

- Vi har et lite krypinn i nærheten av Lillehammer og der skal vi være en uke. Jeg går på ski, men ikke så mye som for noen år siden, sier han og peker stolt på Den norske turistforening-emblemet han har på jakkeslaget.

- Jeg er æresmedlem av Norsk turistforening fordi jeg har fått så mye på ski, men nå blir det ikke så mye som før. Det har kanskje noe med at jeg snart fyller 96 år, sier Thon og smiler lurt.