Vi har fått bekreftet av Olav Thons sekretær Eva Nygaard at Olav Thon (95) skal gifte seg med Sissel Berdal Haga (78). Bryllupet skal stå 21. juni.

Nettavisen Økonomi snakket med Sissel Berdal Haga tirsdag morgen:

- Dette er veldig hyggelig. Det er klart at dette setter vi stor pris på. Vi er glad for avgjørelsen, sier Haga.

Thon og Haga har det siste året for en rekke forespørsler om hvorvidt en bryllup er nært forestående. Bruden bekrefter at dette er noe som de har tenkt på lenge.

- Hvis du kjenner vår forhistorie, så vet du at vi har hatt god tid til å tenke oss om og dette er selvfølgelig noe vi har snakket om en stund. Vi fant ut at nå er det tiden og vi gleder oss, sier Haga.

- Var det han som fridde?

- Rent privat går vi ikke ut med det, men vi synes avgjørelsen er veldig bra.

- Hva synes Thon om å bli brudgom i en alder av 96 år?

- Haha, ja, er ikke det flott da? Brudeparet er til sammen 175 år, så er vel det ganske ålreit, men litt utradisjonelt da, sier hun.

Vielse på Bristol

Hun sier bryllupet blir holdt på et av Thons hotell. Ordfører Marianne Borgen i Oslo er vigsler.

- Det er et en privat vielse på Bristol på formiddagen og ordføreren kommer og vier oss. Det er mange gode venner og bekjente tilstede, så det blir hyggelig. Bristol, som er vårt hotell, er en utmerket ramme rundt dette, sier Berdal.

- Blir det noen bryllupsreise?

- Vi får komme tilbake til det. Dagene er så travle at vi har nok med det vi har av planer, sier Haga og ler.

Nettavisen spurte Thon om et eventuelt giftemål i da vi intervjuet ham i mars:

- Jeg tror ikke vi foretar noe frieri her over bordet. Men hun ligger jo godt an da, sa Thon i et intervju med Nettavisen i mars.

- Kunne det vært litt stas?

- Jeg har sagt i fra at jeg selv ønsker å komme med den nyheten hvis det blir, svarte Thon med et lurt smil da.

Vurdert dette lenge

Thon valgte aldri å ta ut skilsmisse, selv om han de siste 30 årene har vært sammen med Sissel Berdal Haga. Tanken om å gifte seg har vært der en stund.

- Tanken er der. Kanskje når jeg fyller 100, har han tidligere sagt til NRK.

Men så valgte han altså å ikke vente fullt så lenge.

Thon fyller 96 år 29. juni. Men selv om Thons egen helse har vært utmerket, har han også opplevd sykdom på veldig nært hold. I april 2018 døde Thons kone Inger-Johanne etter mange års sykdom. De to giftet seg da de var unge, men Inger-Johanne ble tidlig rammet av Alzheimer.

Vært sammen i 30 år

Thon har de siste tretti årene hatt tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga som livsledsager, og i disse årene unnlot han å ta ut skilsmisse med Inger-Johanne.

- Det er veldig mange år siden at Inger-Johanne ble borte. Så kan man spørre seg, hvorfor ikke skille seg når man har en ny livsledsager? Men jeg tenkte at når man er så voksen og ikke skal lage en stor barneflokk, så er ikke det nødvendig. Hvorfor ikke la det gå stille og rolig for seg og samtidig ta vare på den som er så uheldig at de er rammet av en alvorlig sykdom? uttalte Thon i et intervju med Nettavisen i 2017.

Ekteskapet med Inger-Johanne ble barnløst. Thon sier han egentlig ikke synes det er så trist at han ikke fikk noen direkte etterkommere.

Thon og Berdal Haga blir ikke det eldste paret som har giftet seg. Verdens eldste par var ifølge VG George Kirby (103) og Doreen Luckie (97), som i 2015 giftet seg. De hadde da vært sammen i 27 år, og i så måte er den parallell til Thon og hans kommende kone.