Gå til sidens hovedinnhold

Olav Thon gir bort 30 millioner kroner

Gjør nye tildelinger til forskning gjennom Olav Thon-stiftelsen.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen Økonomi:) - Årets vinnere er veldig interessante forskere. Det vil ikke forundre meg om noen av årets vinnere vil få Nobelprisen i fremtiden, sier Olav Thon til Nettavisen.

Torsdag ga Olav Thon bort 30 millioner kroner til forskning gjennom Olav Thon-stiftelsen.

Professor Vilhlem Bohr, som er dansk, får årets tildeling av den internasjonale forskningsprisen på 5 millioner kroner. Han er spesielt kjent for arbeidet med DNA-reparasjon.

Prisen på fem millioner kroner er en svært stor sum for forskningspris. Til sammenlikning er Nobelprisen på i underkant av åtte millioner norske kroner.

Overførte penger

I 2013 overførte Olav Thon midler for 25 milliarder kroner til Olav Thon Stiftelsen. Stiftelsen eier og driver Olav Thon Gruppen, som yter støtte til forskning og andre allmennyttige formål.

Thon mener støtte til forskning på alderdom, som er en del av Thon-stiftelsens formål, er veldig viktig, spesielt siden folk lever stadig lengre.

- Det er en gang sånn at livskvalitet henger sammen med å kunne tenke og handle og bevege seg. Det må man unngå at blir ødelagt, sier Thon.

Les også: Olav Thon tar privatbilen i forsvar: - Det er en velsignelse

Merker alderdommen

- Men du er i ditt 97. år og i god form. Hva er hemmeligheten din?

Jeg lever nok et sunt liv. Når jeg til og med gikk avsted og giftet med som 96-år og fikk en hyggelig kone ved min side har det vært en lykkelig hendelse, sier Thon med henvisning til giftemålet med Sissel Berdal Haga sist sommer.

Han innrømmer imidlertid at han merker alderdommen på noen områder.

- Men det er ikke tvil om at man ikke løper så langt på ski som før, sier han med et smil.

Ved siden av det utdeler stitelsen nasjonale priser for fremragende undervisning, samt stiftelsens millionbidrag til forskjellige forskningsprosjekter. I år gir Thon-stiftelsen penger blant annet til et prosjekt for 3D-printing av bein og generering av hvit substans i den voksne menneskehjernen.

Olav Thon Stiftelsen deler hvert år ut betydelige beløp til forskning og andre allmennyttige formål.

Les også: Olav Thon (96) gir én milliard til forskning: - Disse plagene koster staten, og er merkelig lite prioritert av det offentlige

Les også

Olav Thon om forloveden Sissel Berdal Haga: - Det er ganske enestående

Kommentarer til denne saken