HOTEL BRISTOL, OSLO (Nettavisen): – Hadde bena vært like gode som hodet, så hadde jeg jobbet dobbelt så mye, sier Olav Thon.

Kjøpesenterkongen er et århundre gammel 29. juni år. Beina er blitt skralere, men heldigvis er hodet fortsatt skarpt.

Thon ga riktignok fra seg den daglige ledelsen av Olav Thon-gruppen i fjor, etter 80 år som toppsjef. Han er fortsatt styreleder, og jobber opptil tre dager i uka.

– Jeg savner å være daglig leder. Det var mitt liv, det har vært drivkraften hos meg, sier han.

– Hva er det du synes er så morsomt med å arbeide?

– Vel, alternativet er jo å ikke arbeide og det er i alle fall fryktelig ille. Det er veldig viktig for mennesket i det hele tatt å bruke sine evner, sier Thon, som illustrerer poenget sitt med et eksempel fra dyreverdenen.

– Det hjelper ikke hvor mye mat husmoren gir til fuglehunden, den vil likevel ut og spore opp ryper. Da er den lykkelig, sier Thon.

Aktiv

Ingen kan i hvert fall anklage Thon for lediggang. Han har bygd opp et Norges største konserner, med tusenvis av ansatte og milliarder i omsetning.

Olav Thon-gruppen inkluderer åtte av Norges ti største kjøpesentre. Sandvika og Strømmen i Oslo-regionen, Lagunen i Bergen og Amfi Moa i Ålesund med mange, mange flere. Thon Hotels er en av Norges største hotellkjeder, den veldedige Thon-stiftelsen en av Norges største.

Også i andre land har Thon satt sitt preg. Ikke minst i Sverige hvor Thon-gruppen kontrollerer de store kjøpesentrene ved svenskegrensen, som Nordby, Töcksfors og Charlottenberg, der hundretusenvis av nordmenn strømmer til hvert år.

Den vordende hundreåringen sier at han er fornøyd med hva han har utrettet gjennom et langt liv.

– Jeg synes jeg har hatt et morsomt liv jeg, det synes jeg. Jeg har ikke satt noe mål. Det er kanskje en særegenhet hos meg, men jeg lar utviklingen bare komme. Det gjør det også mer spennende å bygge opp ting. Man vet ikke helt hvor man klarer å få til, sier Thon.

Thon var ti år da Hitler kom til makten i Tyskland. Han kom i pensjonsalder da Sovjetunionen var en supermakt, Diego Maradona verdens beste fotballspiller og ingen hadde hørt om Internett.

Indre skavanker

Et 100-årig liv har satt preg, og særlig 90-årene har vært hardere enn Thon ventet. Han forsikrer imidlertid om at det går svært så bra etter forholdene.

– Jeg har ikke noen indre skavanker, det får man være glad for, men det er klart at det blir ikke den samme gutsen som før. Jeg kan ikke si det på noen annen måte enn at jeg gjør så godt jeg kan med de evner jeg har fått, sier han.

Les også: Olav Thon snakker ut om sykdommen: – Hadde aldri tenkt jeg skulle få problemer med noe sånt

– Tenker du mye på døden?

– Jeg tenker mye på det på den måten at jeg er klar over at vi kan ikke få noe med oss. Det er noe man burde være oppmerksom på. Det er som Skjæraasen sier «Bare tel slutt er vi jamsis og like», sier eiendomskongen, med henvisning til sangen av «Danse mi vise» av Einar Skjæraasen (1900-1966).

Se video med Olav Thon under. Her snakker Thon om døden, livet etter døden og synger ut:

Har ikke barn

For Thon er døden bare en realitet. Det er noe som skjer, og som det ikke er noe å være redd for. Sånn var det også for faren, Sevat Embrikson Thon, forteller han.

– Min gamle far var jo bonde oppe i Hallingdal. Han var veldig aktiv, sier hotellkongen.

Thon husker at Sevat snakket med sitt barnebarn, Olav Thons nevø.

– Gutten sa «du Goffa (hallingdølsk for «godfar» eller bestefar»), du bygger en skogsrem her og en skogsrem der og lager en stor gård oppi Hallingdal», hvorefter den lille gutten sa «og så, Goffa, er du dau». Jeg husker at min far lo voldsomt over den bemerkningen, sier han.

– Nå har ikke jeg noen barn selv, men uansett så får man ikke noe med seg. En får glede seg over det en har vært med på.

– Skulle du ønske du hadde hatt barn?

– I grunn ikke, jeg har vært så opptatt med det jeg har drevet med. Jeg synes mitt liv har i grunn vært utmerket sånn som det er. Jeg er jo også så heldig at Sissel, som er min kone, har tre barn, sier Thon.

Kona, Sissel Berdal Haga Thon, har også barnebarn, som kaller Thon for «goffa».

– Det får greie seg ganske bra, sier han.

Les også: Olav Thon om Sissel Berdal Haga: - Det er ganske enestående

Advarsel til Sveits-flyttere

En ting Thon reagerer på er alle milliardærene som drar til Sveits for å spare skatt. Thon har en kraftig advarsel til dem.

– Jeg tror de kommer til å få et problem med de pengene de prøver å få gjemt unna fra norske myndigheter. Det er jo i grunn det de gjør, sier han.

Thon har selv prøvd seg med pengeplasseringer i Sveits. For mange år siden laget han et firma sammen med smykkebutikken David-Andersen som de hadde i Sveits.

– Det ble kalt «Viking Pelz und Silber». Det var sølv fra David-Andersen og pels fra Thon, mimrer han.

– Jeg husker da vi avviklet selskapet fikk jeg min fulle hyre med å få ut de pengene, selv om det var ikke de store beløpene.

– Jeg skulle tro at disse milliardene som står i Sveits hos norske skatteytere, kommer de til å få vanskeligere å få plassert om igjen, sier Thon.

Han tok pengene fra «Viking Pelz und Silber» tilbake til Norge etter at han avviklet selskapet.

– Det har ikke jeg beklaget, sier han, som har betalt mange milliarder med skatt til den norske stat i løpet av livet.

– Jeg synes det er greit. Man kan klage på mange ting, men det er mange fordeler ved å bo i Norge. Tenk bare på norsk vann. At man kan drikke av vannet i en bekk i vår natur er en gave. Jeg synes at man skal verdsettes det veldig mye høyere enn det gjøres i dag.

– Det beste som har skjedd meg

Få ting har preget Thon mer enn den norske naturen.

– De beste minnene jeg har henger sammen med at jeg har vært så utrolig heldig å vokse opp på en bondegård i Hallingdal, med natur og sunne bondeverdier. Det tror jeg er det beste som har hendt meg, sier han.

– Hvordan har det preget deg som forretningsmann?

– Det har preget meg som forretningsmann i den grad at jeg har vært meg selv. Det tror jeg er veldig viktig at alle som vil opp og frem må være seg selv, sier 100-åringen og smiler.

– Det nytter ikke å bløffe seg til noe annet.


Se video: «– Vår herre er den største kommunist»:

Les også: Olav Thon: Derfor har han hatt både kone og kjæreste i over tretti år