Olav Thon reagerer på lederlønnsfesten i norsk næringsliv.

- Jeg har jo uttalt meg om lederlønninger og har jo fått enkelte debattinnlegg mot mine tanker, men jeg mener at ingen ledere er verdt så høye lønninger som det viser seg at enkelte i næringslivet får, sier Olav Thon (96) til Nettavisen.

Se intervju med Thon øverst i saken.

Lønnen til norske toppledere har økt kraftig de siste tiårene, og mye mer enn den gjennomsnittlige årslønnen.

Equinor-sjef Eldar Sætre tjente for eksempel 13,5 millioner kroner i 2018, mens de 30 beste topplederne i Norge tjente i snitt 14 millioner kroner året før.

Lønnsfesten er også stor i bransjer der snittlønnen ellers er lav. Sjefen for Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen, har allerede fått like mye lønn i 2020 som en gjennomsnittlig butikkansatt får på ett år.

Les mer her: Toppen i Norgesgruppen bruker ni dager på å tjene en årslønn

Klarer ikke bruke opp pengene

Thon er tydelig på at han synes lønnsnivået er for høyt.

- Ja, det er det. Jeg klarer ikke å bruke opp en brøkdel av det enkelte ledere får i lønn hver måned. Lederlønninger i den grad man kan hindre at det eksploderer, så er det en fordel, sier Thon.

Administrerende direktør i Olav Thon Gruppen, Dag Tangevald-Jensen, tjente forøvrig 3,8 millioner kroner i 2018. Det er ingen luselønn, men samtidig langt fra toppskjiktet, gitt størrelsen til selskapet.

Olav Thon selv er forøvrig den dårligste betalte styrelederen på Oslo Børs gjennom sin jobb som styreleder i Olav Thon Eiendomsselskap.

Ga bort penger

Torsdag ga Olav Thon bort 30 millioner kroner til forskning gjennom Olav Thon-stiftelsen.

Les også: Olav Thon gir bort 30 millioner kroner

Professor Vilhlem Bohr, som er dansk, får årets tildeling av den internasjonale forskningsprisen på 5 millioner kroner. Han er spesielt kjent for arbeidet med DNA-reparasjon.

Thon mener støtte til forskning på alderdom, som er en del av Thon-stiftelsens formål, er veldig viktig, spesielt siden folk lever stadig lengre.

- Det er en gang sånn at livskvalitet henger sammen med å kunne tenke og handle og bevege seg. Det må man unngå at blir ødelagt, sier Thon.

Les også: Olav Thon tar privatbilen i forsvar: - Det er en velsignelse

Merker alderdommen

- Men du er i ditt 97. år og i god form. Hva er hemmeligheten din?

- Jeg lever nok et sunt liv. Når jeg til og med gikk avsted og giftet med som 96-år og fikk en hyggelig kone ved min side har det vært en lykkelig hendelse, sier Thon med henvisning til giftemålet med Sissel Berdal Haga sist sommer.

Han innrømmer imidlertid at han merker alderdommen på noen områder.

- Men det er ikke tvil om at man ikke løper så langt på ski som før, sier han med et smil.