*Nettavisen* Økonomi.

Olav Thons eiendomsselskap betaler ut over 500 millioner i utbytte

Oslo 20200116. Olav Thon Stiftelsen leder Olav Thon etter kunngjørelsen av priser for 2020 til forskning og undervisning internasjonalt og nasjonalt, samt finansiell støtte til nordisk forskning i medisin og nasjonal studentaktiv forskning. I alt deler Olav Thon Stiftelsen ut NOK 30,37 millioner kroner i 2020.

Olav Thons eiendomsselskap leverer et resultat før skatt på 2,3 milliarder kroner i 2019.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Verdiøkning og renteøkning i seg selv ga rundt 400 millioner kroner i kassa for Olav Thons eiendomsselskap. Nå varsler selskapet økt utbytte.

13.02.20 09:54

Olav Thon Eiendomsselskap leverer et resultat før skatt på 2,3 milliarder korner i 2019. 400 millioner kroner kommer fra verdiøkning på eiendomsporteføljen og selskapets renteavtaler, skriver selskapet i en pressemelding torsdag morgen.

Styret i Olav Thon Eiendomsselskap foreslår et utbytte på fem kroner per aksje for 2019, opp fra 4,40 kroner i 2018. Det betyr at selskapet vil betale ut over 518 millioner kroner til investorene.

I 2019 ga aksjene i selskapet en avkastning på 23 prosent totalt, inkludert utbytte. Til sammenlikning steg hovedindeksen på Oslo Børs 16,5 prosent.

Les mer: Olav Thon gir bort 30 millioner kroner

Les stort intervju: Olav Thon om forloveden Sissel Berdal Haga: - Det er ganske enestående

Eier Oslo-boliger for 2,1 milliarder kroner

Olav Thon Stiftelsen eier direkte og indirekte 73,9 prosent av Olav Thon Eiendomsselskap. Siden tidlig i 1990-årene har satsingsområdet til eiendomsselskapet vært kjøpesentereiendom, og Olav Thon Eiendomsselskap er i dag blant Norges ledende kjøpesenteraktører.

Klikk på bildet for å forstørre. Olav Thon investerer deler av formuen i eiendom for å kunne bidra med et betydelig årlig beløp til en ny stiftelse for forskning på muskel- og skjelettlidelser.

De siste årene har Olav Thon og hans eiendomsselskap bygget opp en stor portefølje av utleieboliger, og ved årsskiftet hadde konsernet rundt 400 utleieboliger i Oslo-området med en markedsverdi på cirka 2,1 milliarder kroner. Foto: Ole Berg-Rusten (NTB scanpix)

I dag eier eiendomsselskapet 77 kjøpesentre, og 16 av dem forvaltes for eksterne eiere. Sentrale næringseiendommer utgjør 25 prosent av konsernets eiendomsverdier, og består både av kontorer, handelseiendom og boliger for utleie. I Oslo hadde Olav Thon-konsernet rundt 400 utleieboliger i Oslo-området med en markedsverdi på cirka 2,1 milliarder kroner.

Les også: Olav Thon er Oslo Børs' dårligst betalte styreleder: - Synes jeg får bra timelønn

Årsomsetningen til Olav Thon Eiendomsselskaps kjøpesentre var 50,2 milliarder kroner i 2019.

- Vi er godt i gang med å modernisere våre kjøpesentre for å møte nye forbrukertrender og konkurranse fra netthandel og andre aktører. Vi fornyer og pusser opp sentrene, blant annet for å kombinere fysisk og digital handel. Eksempelvis har vi åpnet hentepunkt for post og netthandel på Sandvika Storsenter, og vurderer dette på flere sentre, sier konserndirektør Arne Sperre i en pressemelding.

Les også: Tøffere tider for Thon, men vokser videre

Høy etterspørsel etter næringseiendom og bolig

I 2019 Olav Thon-selskapet langt mindre enn tidligere år, etter at flere av de større eiendomsprosjektene selskapet hadde satt i gang ble ferdigstilt i 2018. Flere mindre prosjekter ble gjennomført i fjor, men de samlede investeringene beløp seg kun til 548 millioner kroner. For dette beløpet fikk Thon et boligbygg med 46 utleieboliger i Oslo sentrum, samt modernisering av flere av kjøpesentrene.

– Vi har en portefølje av eiendomsprosjekter under bearbeidelse, og håper å kunne sette spaden i jorden for flere prosjekter med tyngdepunkt innenfor byutvikling og boligbygging de nærmeste årene, sier Sperre.

Olav Thon Eiendomsselskap ser lyst på 2020, til tross for svak lønnsomhet i varehandelen.

– Med en positiv utvikling i norsk økonomi, et lavt rentenivå og høy etterspørsel etter nærings- og boligeiendommer som investeringseiendommer er vi optimistiske med tanke på 2020, sier Sperre.

Les mer: Norske milliardærer: Slik blir du rik

Les også: Olav Thon ut mot lederlønnsfest

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag