ENSJØ (Nettavisen): – Vi er inne i en veldig tøff og krevende periode. Akkurat nå er det stress, sier Ole Robert Reitan.

Reitan Retail la torsdag fram årstallene for 2022. Reitan var klar på at tallene viser et sterkt press på fortjenesten. Dagligvarebransjen har siden februar uttalt at de taper penger. Uttalelsen kommer i forbindelse med at lavpriskjedene valgte å ikke øke prisene i det årlige prisvinduet 1. februar.

– Reitan: – Ikke bærekraftig

– Summen av det er et kostnadspress som er høyere enn noen gang jeg kan huske. Prisnivået er ikke bærekraftig, det henger ikke sammen med kostnadsnivået, sa blant annet Reitan på pressekonferansen.

Nettavisen treffer Reitan-arvingen og leder av handelsvirksomheten i konsernet etter konferansen. På spørsmål om hvor mye lavere marginene er etter 1. februar, svarer han:

– De er betydelig lavere, men akkurat hvor mye lavere de er, kan jeg egentlig ikke si. Det vet vi ikke før vi teller opp etterpå. Men at det er et prisnivå nå som ikke representerer den kostnadsveksten som har vært, det er det i hvert fall ingen tvil om, er Reitan tydelig på.

Skal være billigst

– Hvor lenge kan dere holde på sånn?

– Vi skal være billigst, vi bare skal ha de laveste prisene. Så får vi se hvor lang tid det prisnivået som er nå vil bli værende. For oss så får vi bare ta én dag av gangen.

Han vil ikke være spesifikk på hvilke varegrupper som nå selges med tap. Tradisjonelt har dagligvarebutikkene best inntjening på hygieneartikler, snacks og sjokolade, men tjener langt mindre på ferskvarer.

– Det blir jo til slutt en sum, og summen akkurat nå er krevende, er alt Reitan vil si.

Har ikke tid

Det er to sentrale prisvinduer i det norske dagligvaremarkedet. 1. juli er det neste vinduet. I juli i fjor steg matvareprisene med nesten 8 prosent. Han vil ikke si noe om hvor mye prisene kan øke med om tre måneder.

– Nei, ler Reitan godt.

– Da blir jeg buret inn, og det har jeg ikke tid til.

– Hvordan vil du beskrive konkurransen som er i dagligvaremarkedet nå?

– Akkurat nå er den kanskje hardere enn noen gang så lenge jeg har vært aktiv, og jeg har vært med i over 20 år. Vi har aldri hatt et så heftig prispress og marginpress som vi har hatt nå. Men det er dette vi har skodd oss for i 40 år. Vi har det laveste kostnadsnivået, den mest effektive driven og de beste kjøpmennene.

Vi har de laveste kostnadene

Reitan-sjefen sier de har en sterk rygg og penger på konto. Han sier priskrigen nå er noe de alltid har vært forberedt på kan skje.

– Så har vi sagt at de med de laveste kostnadene vinner. Vi har alltid hatt de laveste kostnadene, og da er vi best.

Rema 1000 har slitt med markedsandelene i det norske markedet, men fikk et løft i fjor. I 2021 hadde Rema 1000 et elendig år og mistet markedsandeler. Da endte de med 22,9 prosent av markedet, det laveste tallet de har hatt siste ti år.

Kjempeviktige marginer

Men i fjor snudde trenden. De kapret mest markedsandeler fra konkurrentene og gikk fram 0,6 prosentpoeng – til 23,5 prosent.

– Hvor viktig er det å forsvare markedsandelene?

– Det er kjempeviktig. En omsetningsnedgang er veldig vanskelig, fordi det er bare på toppen av omsetningen det blir igjen marginer. Kostnadsnivået følger omsetningen hele tiden. Å ha en omsetningsnedgang, er veldig, veldig krevende for lønnsomheten,

– I 2017 hadde Rema 3 prosent omsetningsnedgang, men hele 30 prosent nedgang i resultatet. Utviklingen i markedsandeler er viktig for lønnsomheten, men det er også viktig for fotavtrykket vi har og for kjøpmennenes hverdag i sitt lokalmarked, svarer Reitan.

Veldig, veldig glad

Han har ment at innkjøpsbetingelsene i dagligvarebransjen og pekt på skjevhetene. Konkurransetilsynet har kommet fram til at Norgesgruppen har de beste innkjøpsbetingelsene.

– Vi har ikke noe nytt å si her, annet enn at vi er veldig, veldig glad at regjeringen vurder et regulativ som kan sørge for en mer fornuftig fordeling av betingelsene i det norske markedet.

– Konkurransetilsynet har sagt noe om hvor mye høyere varekostnader vi har, men vi vet ikke deres betingelser. Vi bryr oss ikke noe om det heller, fordi vi tenker på oss selv, hevder Reitan.

– Akkurat nå handler det om at de er sikre på at Rema har de laveste prisene i markedet, og at de sørger for å tilpasse oss kostnadsnivået, og at vi står i det.