Den London-boende russiske oligarken Mikhail Fridman langer ut mot de økonomiske sanksjonene i et ferskt intervju med den spanske storavisen El Pais:

- Jeg har vært i London i åtte år, og har investert milliarder av dollar i Storbritannia og andre europeiske land. Takken er at de tar alt fra meg og kaster meg ut, sier oligarken.

Sanksjonene slår feil ut og tvinger entrepenørene tilbake til Russland, mener Fridman, som ikke bruker ordet oligark om seg selv eller andre styrtrike russiske forretningsmenn.

Les også: «Oligarkenes far» slutter i protest - skal ha forlatt Russland

Fridman har bodd i London siden 2015, og er blant annet grunnlegger av det multinasjonale konglomeratet Alfa Group, storaksjonær i oljebransjen og deleier i flere av Russlands største telekomselskaper.

Han skal før Ukraina-krigen ha vært god for rundt 13 milliarder dollar og regnes som den tredje rikeste russeren. Sanksjonene innebærer blant annet at hans kredittkort er blokkert og at han ikke kan reise til EU-land.

- Kan ikke en gang gå på restaurant

- Britiske myndigheter må tildele meg et visst beløp så jeg kan ta taxi og kjøpe mat, men det er ganske begrenset i forhold til levekostnadene i London. Jeg vet ennå ikke om det vil dekke et vanlig liv uten utskeielser. Jeg kan ikke en gang gå på restaurant. Jeg må spise hjemme og har i praksis husarrest, sier Fridman til El Pais.

Les også: Oligarkenes vanvittige rikdom: Enorme luksusyachter, palasser og privatfly til fem milliarder

Fridman har tidligere i mars fortalt Bloomberg at han må søke om å få bruker penger - beløpet, hvis myndighetene tillater det, skal ligge på 2.500 pund i måneden, opplyste han da - det tilsvarer om lag 30.000 kroner i måneden.

Fridman vet ikke om kan beholde huset han kjøpte i London. Sanksjonene mot russiske oligarker mener han er idiotiske.

Fridman avviser bestemt alt oligarkene kan stoppe krigen, og sier at de i stedet, på grunn av sanksjonene, nå vil måtte innfinne seg med absolutt lojalitet til styret i Russland.

Les også: Oligarkene ribbes: - Ekstremt utslag

- Null innflytelse på Putin

- Ting blir ikke bedre for Vesten av at man tvinger en rekke briljante og interessante entrepenører til å dra til Russland. Det er helt innlysende at private virksomheter har null innflytelse på Putin, sier Fridman til El Pais.

Sanksjonene bidrar til økt russisk hat mot Vesten, mener oligarken. Han unnlater omhyggelig å bruke ordet krig om Ukraina-krigen - han tyr i stedet til uttrykk som «katastrofen» og «det som skjer i Ukraina», skriver El Pais.

Fridman er ikke helt avvisende til økonomiske sanksjoner som kan øve press på den nasjonale økonomien, tross skepsisen til oligark-sanksjonene. Han er selv fra Lviv , i Ukraina, og det ble tidlig kjent at oligarken var kritisk til invasjonen.