«Flee-bills, as a result of the employee neglecting his station, entails salary deductions» heter det i Olivia-håndboken Nettavisen har fått tilgang til.

På norsk kan det oversettes til «stikkregninger, som et resultat av at den ansatte neglisjerer sin stasjon, innebærer reduksjon i lønningene».

Personalhåndboken er datert med årstallet 2023.

Olivia-kjeden består av 11 restauranter. Den første restauranten på Aker Brygge i Oslo åpnet dørene i 2006.

Måtte forklare situasjonen

Nettavisen har snakket med tre ansatte som bekrefter at de har fått denne beskjeden fra ledelsen.

– Det har vi fått beskjed om. Det er litt håpløst. Hvis man har uteservering og skal inn med oppvasken, får man jo ikke gjort noe hvis noen stikker, sier en av de ansatte til Nettavisen.

Vedkommende fikk beskjed av en tidligere sjef om at man fikk trekk hvis kundene rømmer fra regningen, men kjenner ikke til at noen er trukket.

En annen ansatt har selv opplevd at kundene ved et av sine bord har stukket av fra regningen.

– Det har skjedd at det har vært en stikkregning. Ett bord stakk. Da måtte jeg skrive en tekst hvor jeg måtte forklare situasjonen og begrunne hvorfor jeg ikke burde trekkes i lønn. Jeg hadde så mye å gjøre og hadde ikke tid å gå til det bordet hele tiden, sier en annen ansatt som ble fortalt om dette på opplæringsvakten sin.

Hendelsen fant sted i løpet av de tre siste årene. Vi velger å ikke skrive nøyaktig år av hensyn til kilden.

– Er det ikke vanlig at det er sånn? Dette er bare noe alle på restauranten vet, legger vedkommende til.

Vet du noe om denne saken eller kjenner til lignende tilfeller? Send tips til journalisten på e-post eller ta kontakt på nummer +4790781160. Nettavisens journalister bruker også Signal og Whatsapp.

Ikke lov

Seniorrådgiver Trine Hammer i Arbeidstilsynet forteller at det ikke er lov å trekke ansatte i lønn.

– Det er veldig ugreit. Det er ikke den ansatte sin skyld i det hele tatt. Det er ulovlig å ha en sånn forhåndsavtalt avtale, sier Hammer til Nettavisen.

Det skal mye til for at arbeidsgiver kan trekke ansatte i lønn, forteller Hammer.

– Da skal den ansatte ha oppført seg grovt uaktsomt. Det er en del lovpålagte rammer som skal være på plass. Det at en gjest stikker av fra regningen er ikke en lovlig grunn til å trekke i lønn, sier Hammer.

Det gjør det ikke mer lovlig eller bindende at det står i personalboken.

– Det er ikke bindende at det står i personalboken. De har regler og rutiner her som er ulovlig.

Olivia legger seg flate og beklager. HR-direktør Kristin Arnkvær sier dette er en utdatert formulering, som skal fjernes fra personalhåndboken i morgen.

Uvanlig praksis

Professor Alexander Sønderland Skjønberg ved Handelshøyskolen BI mener dette høres spesielt ut.

– Jeg vil si det er veldig uvanlig at de ansatte skal ha ansvar og ta risikoen for det, sier professoren som er ekspert innen arbeidsrett til Nettavisen.

Skjønberg legger til at det er begrenset adgang til trekk, men at han tror mange ansatte aksepterer det fordi de ikke har noe annet alternativ.

– Det er lett å akseptere dette for å få jobben. Det er nettopp derfor det kan ansees som urimelig fordi man ikke har noe valgmulighet, sier Skjønberg.

– Vi beklager

Olivias HR-direktør Kristin Arnkværn er forelagt kommentarene fra Nettavisens kilder. Arnkværn legger seg flat på vegne av Olivia-ledelsen.

– Dette er en formulering som er utdatert, sier Arnkværn til Nettavisen i en epost-utveksling.

Ifølge Arnkværn har ledelsen allerede planlagt å ta ut hele kapittelet fra den nye personalhåndboken som lanseres i morgen sammen med den nye Olivia-Employee-appen.

– Den skulle ikke ha stått i utgaven som fortsatt ligger ute, og vi beklager at den gjorde det. Dette er noe som har stått i personalhåndboken veldig lenge, men som en «sovende paragraf» som vi ikke har forholdt oss til, sier Arnkværn.

Les også

Nicolay (22): – Dessverre har jeg fått nok, og jeg er ferdig med å selge inn en løgn

Skal ikke ha skjedd

HR-sjefen forteller at hun ikke kjenner til at noen er trukket i lønn.

– Etter det jeg har oversikt over, har vi ikke trukket noen i lønn som følge av at våre gjester har stukket av fra regningen.

– Hva tenker dere om sitatene fra deres ansatte?

Det er viktig å presisere at medarbeidere ikke er ansvarlig dersom gjester stikker av fra regningen sin. Det er bare å beklage at vi hadde denne formuleringen i personalhåndboken, og den er helt fjernet i den nye nettside-versjonen. Etter det jeg har oversikt over, har vi ikke trukket noen medarbeidere i lønn som følge av at gjester har stukket av fra regningen.

I tillegg ønsker Arnkværn å understreke at svært få kunder stikker fra regningen.


Arnkværn hevder paragrafen kun har stått i håndboken for å kunne anvendes ved ekstreme tilfeller der det var åpenbart at en medarbeider hadde vært grovt uaktsom eller forsettlig. Hun mener også at ledelsen tidligere har presisert overfor Olivia-ledere at ingen medarbeidere skal bli holdt ansvarlig dersom gjester stikker av uten å betale for seg.

Nettavisen har også sendt følgende oppfølgingsspørsmål 28. februar:

1. Hvorfor ble ikke håndboken endret tidligere?

– Personalhåndboken har vært endret tidligere som tidligere nevnt.

2. Jeg stusser ved at vi tar kontakt 27. februar og så informerer dere om at denne delen skal endres allerede i morgen 1. mars. Kommer denne endringen i stikkregninger-formuleringen som følge av at vi tar kontakt?

– Nei, lanseringen av Olivias nye Employee-app har vært planlagt i tre måneder, og den oppdaterte personalhåndboken var klar for cirka to uker siden.

Arnkværn hadde ikke svart på oppfølgingsspørsmålene ved publisering. Svarene hennes ble lagt inn 16.00

Streik mot Olivia

I disse dager streiker også ansatte ved Olivia Hegdehaugsveien. De ansatte ønsker tariffavtalen til Fellesforbundet. Olivia har selv en egen husavtale de mener de fleste av de ansatte er fornøyde med.