Tirsdag kunne Nettavisen avsløre at restaurantkjeden Olivia hadde regler og rutiner for ansatte som er ulovlig.

I en personalhåndbok fra restaurantkjeden Olivia datert 2023 sto det at ansatte var ansvarlige hvis kundene stakk fra regningen. Arbeidstilsynet slo fast at dette er ulovlig.

Olivia-ledelsen la seg flat og hevder dette er en gammel formulering. Den er nå fjernet og det hadde vært planlagt lenge, ifølge ledelsen.

– Uhørt

Praksisen har vekket reaksjoner fra flere hold.

– Det er lønnstyveri. Det er helt uhørt å få de ansatte til å dekke uærlige kunder som stikker av når de åpenbart har alt for lav bemanning, sier Rødt-politiker Marie Sneve Martinussen til Nettavisen.


Martinussen mener bransjen er råtten. Rødt-politikeren viser også til servicebransjen ofte benytter seg av ung eller utenlandsk arbeidskraft.

– De kjenner ikke til rettighetene sine. Det er veldig lett å bli lurt av lokale avtaler. Jeg ville ikke stolt på husavtalen.

Les Olivias HR-direktør Kristin Arnkværn sine tilsvar lenger ned i saken.

Ap: – Ingen skal bli behandlet slik

Også i Arbeiderpartiet vekker Olivias «stikkregning»-rutiner oppsikt. Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap), rister på hodet.

– Jeg blir skremt når jeg leser om «stikkregninger». Dette hører ikke hjemme i et seriøst arbeidsliv. Det som derimot hører hjemme i et seriøst arbeidsliv er tariffavtaler. Jeg heier på de streikende og at alle skal ha trygghet i arbeidslivet, skriver Gunaratnam i en e-post til Nettavisen.


Hun mener Nettavisens avsløringer er «nok et eksempel på at det må ryddes opp i restaurantbransjen».

– Derfor håper jeg at flest mulig organiserer seg slik at de kan ha en hånd på rattet når det kommer til medbestemmelse i egen arbeidshverdag og lønnsutvikling, sier Gunaratnam.

– Når dette er sagt er det bra at Olivia legger seg flat, beklager og endrer personalhåndboka øyeblikkelig. Ingen skal bli behandlet slik i min by.

Høyre fikk muligheten til å kommentere saken, men takket nei.

Olivia: – Ingen har blitt trukket i lønn

Kristin Arnkværn, HR-direktør i Olivia, understreker overfor Nettavisen i en e-post at restaurantkjeden allerede har lagt seg flate.

– Vi har lagt oss flate når det gjelder denne formuleringen, vi har beklaget og vi har fjernet formuleringen. Dette har ikke vært praksis hos oss, og jeg kjenner ikke til at noen medarbeidere har blitt trukket i lønn som følge av at gjester har stukket av fra regningen, skriver hun.

Hun mener reaksjonene på «stikkregning»-praksisen fra politikerne må sees i sammenheng med de parallelle sakene som går om streiken ved Olivia Hegdehaugsveien.

– Det ser ut som om denne saken blåses opp i et politisk spill og i en fagforeningskamp. Olivia har en annen modell enn Fellesforbundet, men det betyr ikke at den er dårligere. Olivia har utdannet utrolig mange flinke medarbeidere og ledere som blir værende i bransjen over tid. Dette har vi fått til blant annet ved å gi betydelig høyere lønn for de som utvikler sin kompetanse og tar ansvar.

– Vi er ikke mot tariffavtale, men situasjonen er den at den store majoriteten hos oss ikke ønsker Fellesforbundets tariffavtale, men vil ha vår husavtale. Vi ønsker å lytte til flertallet.