*Nettavisen* Økonomi.

Oljebransjen øker investeringene: Nedstengning, fjerning og høye kostnader trekker opp

Nordsjøen 20191024. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg besøker Ekofisk-feltet i Nordsjøen for å markere at det er 50 år siden oljefunnet ble påvist av det amerikanske oljeselskapet Phillips Petroleum Company

Oljeselskapene skal investere 182,6 milliarder kroner i rørtransport og utvinning av olje og gass i 2020. Det er 4,9 prosent mer enn i forrige rapportering. Her fra olje- og energiminister Kjell-Børge Freibergs Ekofisk-besøk fra tidligere i år. I år er det 50 år siden oljefunnet ble påvist av Philips Petroleum Company i Nordsjøen.  Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Legger opp til høyere investeringer enn tidligere anslått - men det betyr ikke nødvendigvis økt oljeproduksjon.

21.11.19 09:09

Investeringsanslaget fra oljebransjen har blitt oppdatert: Nå melder oljeselskapene at de planlegger å investere for 182,6 milliarder kroner i 2020, 4,9 prosent mer enn i forrige rapportering. Det er helt på høyde med årets investeringer, som anslås til å havne på 182,9 milliarder.

Klikk på bildet for å forstørre. Oljeinvesteringene for 2019 er på det høyeste nivået siden 2015, da nedturen oljebransjen. Investeringsanslaget for neste år er foreløpig nesten like stort som for i år.

Oljeinvesteringene for 2019 er på det høyeste nivået siden 2015, da nedturen oljebransjen. Investeringsanslaget for neste år er foreløpig nesten like stort som for i år. Foto: SSB

Les også: John Fredriksen går av som styreleder i Seadrill

Oljeselskapene planlegger å drive feltutbygging verdt 73,9 milliarder kroner. Det er 16 prosent mer enn anslått i forrige kvartal, ifølge SSB.

Kostnadsoverskridelser, nedstengning og fjerning

De den markante økningen i anslaget har ikke nødvendigvis sammenheng med høyere ambisjoner: Noen av utbyggingsprosjektene vil koste vesentlig mye mer enn først anslått, og derfor vil økningen i investeringer trolig ikke bidra til å gi mer oljeutvinning utover det som var planlagt.

«Økningen i utbyggingsanslaget kommer også delvis som følge av forskyvninger av investeringer fra 2019 til 2020 på enkelte prosjekter. I tillegg er det blitt levert plan for utbygging og drift (PUD) på enda et utbyggingsprosjekt, og tallene for dette prosjektet er derfor nå med i målingen», skriver SSB.

Hvilke andre faktorer bidrar til å øke investeringsnivået? Nedstengning og fjerning, samt felt i drift er blant driverne av økte investeringer. I motsatt retning trekker feltutbygging og rørtransport, hvor anslagene er lavere enn tidligere:

Klikk på bildet for å forstørre. Hva er det som trekker opp investeringene? Felt i drift og avvikling bidrar til å øke investeringene. Lavere anslag for feltutbygging og rørtransport bremser imidlertid investeringsnivået.

Hva er det som trekker opp investeringene? Felt i drift og avvikling bidrar til å øke investeringene. Lavere anslag for feltutbygging og rørtransport bremser imidlertid investeringsnivået. Foto: SSB

Nordea: - Lavere enn ventet

I en kort oppdatering fra Nordea Markets, skriver analytikerne at SSB-tallene indikerer en sterk vekst i oljeinvesteringene for 2019, og at veksten er dempet i 2020. Dette er i tråd med synet til Norges Bank, ifølge Nordea.

«2020-tallene er 182,7 milliarder kroner. Det er lavere enn vi hadde ventet. Samtidig så dekker ikke tallene store feltutviklingsprosjekter som Balder X, som vi hadde forventet at ble tatt med. Dersom vi tar utgangspunkt i at feltutviklingsprosjektene blir tatt med i tallene i første kvartal 2020, tror vi at veksten i 2020 blir høyere enn Norges Banks anslag på 2,5 prosent», skriver Nordea-analytiker Dane Cekov.

Les mer: En «godt presset sitron»: Lønnsnivået i oljebransjen har skutt i været

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag