Gå til sidens hovedinnhold

Oljedrevet oppgang - Birdstep vinner

Statoil og Hydro dro Oslo Børs oppover mandag som følge av høyere oljepris. Vinneren ble Birdstep med en oppgang på nesten 20 prosent.

Oslo Børs er veldig oljeprisavhengig. Så langt mandag er oljeprisen opp over en prosent noe som drar de fleste oljeaksjene opp. Tungvektere som Statoil-aksjen og Hydro-aksjen er opp mellom en til to prosent og sluttet på henholdsvis 149 kroner og 679 kroner.

Oslo Børs sluttet opp 0,41 prosent til 309,27 poeng, mens oljeprisen steg til 55,48 dollar fattet, en oppgang på 1,09 prosent.

GEO opp på kjøp
- Det er helt klart oljeprisen som driver markedet i dag, sier en megler til TV 2 Nettavisen.

Også de små oljerelaterte selskapene steg bra. GEO meldte før børsstart mandag at det kjøper Century Subsea for 12,8 millioner pund. Markedet har svart med å sende GEO-aksjen opp 7,41 prosent til 29 kroner, som nærmer seg nivået i begynnelsen av november.

Century Subsea er en ledende leverandør av et bredt spekter av tjenester innen offshore konstruksjonsstøtte markedet. Selskapet ble etablert i 2000 og har vokst raskt internasjonalt og kan vise til gode finansielle resultater.

Selskapet forventer en omsetning i 2005 på rundt 11 millioner pund og har en ordrereserve for 2006 på rundt 14 millioner pund. Den forventede en resultatmargin i 2006 før skatt på 15-17 prosent.

Kjøpet av Century Subsea vil forsterke Geo sin posisjon som en global aktør innen subsea markedet.

Birdstep opp rundt 20 prosent
Birdstep ble mandagens vinner med en oppgang på nesten 20 prosent til 14,30 kroner per aksje. Selskapet har steget over 70 prosent den seneste måneden, stiger kraftig etter meldingen om at en prøveversjon av SmartRoaming-klienten for første gang distribueres med en SonyEricsson telefon

Videokonferanseselskapet Tandberg steg ordentlig for første gang siden nedturen startet i begynnelsen av måneden. Selskapet sluttet opp 3,77 prosent til 55 kroner og det ble omsatt Tandberg-aksjer for 248 millioner kroner.

- Det er en naturlig motreaksjon etter de siste uker fall, sier en megler til TV 2 Nettavisen.

Enskilda-tro på Tandberg
Enskilda Securities oppgraderer ifølge TDN Finans aksjen til kjøp fra accumulate, med et kursmål på 67 kroner.

«Til tross for at inntekts- og resultatveksten helt klart avtar, viser vår analyse at investorene på dagens nivåer diskonterer fallende resultater fra nivået i 2005 - med marginer ned mot det laveste på fem år og lav eller ingen inntektsvekst. Vi mener det er for pessimistisk», skriver Enskilda- analytiker Ole Petter Kjerkreit.

Høy Opticom-aktivitet
Ellers begynte mandagen tungt for Opticom med en nedgang på noen prosent, før aksjen tok seg opp igjen og endte uendret på 100 kroner. TV 2 Nettavisen skriver at Petter Stordalen har kjøpt seg tungt opp de siste dagene og kontrollerer nå nærmere 500.000 aksjer.

- Jeg kommenterer ikke mitt aksjeinnehav, men jeg tror det vil være positivt for alle involverte med nye koster som i større grad får frem de riktige verdiene og som har de riktige verdiene når det gjelder behandling av aksjonærer, sa Petter Stordalen.

Samtidig kjøpte og solgte meglerhuset Norse Securities en stor post på 500.000 aksjer i Opticom. Det er ikke denne posten Stordalen skal ha kjøpt.

- Imarkedet siterer selgeren Rikard Storvestre at posten er solgt til Robert Keith. Men han nekter på det, så vi er litt i villrede her, sier en megler til TV 2 Nettavisen.

Alle de store europeiskebørsene steg mandag. FTSE-indeksen i London er opp 0,17 prosent til 5.508,10 poeng, DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,98 prosent til 5.173,95 poeng og Paris er opp 0,69 prosent til 4.587,71 poeng.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her