STAVANGER (Nettavisen Økonomi): Mange lurer på hvilken retning oljeprisen går, etter at den i det siste har hatt en jojo-utvikling som følge av amerikanske sanksjoner og Trumps meldinger på Twitter. Analytikerne pekte blant annet på en stigende oljepris som en av hovedårsakene til at bensinprisene i Norge var på sitt dyreste noensinne i forrige uke.

Midt på dagen torsdag handles ett fat nordsjøolje for 71,40 dollar. Men hvor er den på vei?

- Vi tror historien fra i fjor kan gjenta seg. Da fikk vi altfor mye olje på markedet og en priskollaps fra oktober av, sier analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

Les mer: Ber Siv Jensen kutte i drivstoffavgiften etter bensinprisrekord

Trump vil legge press

Nettavisen Økonomi treffer Guldbrandsøy i Rystad Energys lokaler i Stavanger i forbindelse med et frokostseminar ledet av den erfarne analytikeren. Guldbrandsøy minner tilhørerne om at oljeprisen falt kraftig fra 86 dollar fatet til like over 50 mellom 3. oktober og 24. desember i fjor. Han peker på tre sjokk på tilbudssiden som rystet oljemarkedene.

- Først sanksjonerte president Trump Iran, før han ga unntak til enkelte land som kunne fortsette å importere olje fra Iran likevel. Så kom det mer olje på markedet enn forventet: Amerikanske skiferolje-produsenter overrasket nok en gang, og produserte mer enn konsensus. OPEC trodde også at amerikanerne skulle produsere i henhold til konsensus, og økte produksjonen. Derfor fikk vi altfor mye olje på markedet, sier Guldbrandsøy.

De amerikanske sanksjonene fra Iran rammer oljeeksporten, og 22. april strammet Trump sanksjonene ytterligere inn ved å ikke forlenge unntakene fra sanksjonene til land som Japan, Sør-Korea, Kina, Tyrkia og India. Innstrammingen gjelder fra 2. mai.

Tyrkia har åpenlyst kritisert Trumps beslutning om å ikke lenger la landet importere olje fra Iran, og utenriksminister Mevlut Cavusoglu gikk tidlig ut og sa at Tyrkia ikke ville respektere sanksjonene mot nabolandet.

- Tiden vil vise om landene virkelig vil slutte å importere olje fra Iran. Hva vil Kina gjøre, for eksempel? Og så må vi se på hvordan utviklingen blir når det gjelder produksjon av amerikansk skiferolje. Vårt estimat er at skiferoljen vil øke med 1,5 millioner fat per dag i 2019, sier Guldbrandsøy, som også minner om at situasjonen i Venezuela vil bli viktig fremover.

30. april oppfordret opposisjonsleder Juan Guaidó venezuelanerne til å gjøre opprør og velte president Nicolás Maduro og resten av det sittende regimet. Venezuela har verdens største oljereserver, og situasjonen i landet er svært anspent.

Les også: Tror oljeprisen vil nå 75-80 dollar fatet

Oljepris mellom 60 og 80 fremover

Analytiker Guldbrandsøy spår at samarbeidslandene i oljekartellet OPEC vil måtte tenke seg grundig om, uten å ta noen forhastede beslutninger, for å unngå at markedet oversvømmes av olje igjen.

- Lagertallene vil være viktig for å ta en sjekk på hvor mye olje som faktisk produseres. Det blir spennende. Mest sannsynlig vil OPEC tenke seg godt om og ikke forhaste seg. Men igjen, hvis Trump legger mye press på dem fremover, så vil de kanskje forhaste seg likevel, sier Guldbrandsøy.

- Hva vil oljeprisen ligge på fremover?

- Vi tror den vil svinge mellom 60 og 80 dollar per fat i 2019.

Les også: Oljeministeren med kraftig angrep på Ap: - Fratar Norge fremtidige arbeidsplasser

Les mer: Ny prisrekord for bensin i Norge

Les også: Equinor-topp Pål Eitrheim: - Olje- og gassnæringen har en datostempling på seg