*Nettavisen* Økonomi.

Oljefondet dumper Boeing

Foto: (Boeing)

Oljefondet har solgt seg ut av syv selskaper som tjener penger på produksjon av atomvåpen.

05.01.06 13:36

Syv produsenter av atomvåpen er kastet ut av Statens pensjonsfond - Utland (tidligere Statens petroleumsfond). Det kunngjorde finansminister Kristin Halvorsen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Tilrådning fra etikkrådet
Selskapene er BAE Systems Plc, Boeing Co., Finmeccanica Sp.A., Honeywell International Inc., Northrop Grumman Corp., Safran SA og United Technologies Corp.

Utelukkelsen er basert på tilrådning fra etikkrådet for fondet.

Blir i Total
Statens pensjonsfond trekker seg ikke ut av oljeselskapet Total. Etikkrådet ble av Finansdepartementet i april 2005 bedt om å vurdere hvorvidt investeringer i olje- og gasselskapet Total, på grunn av selskapets virksomhet i Burma, er i strid med de etiske retningslinjene for fondet.

På torsdagens pressekonferanse ble det klart at Etikkrådet ikke ser noen direkte sammenheng mellom det burmesiske militærregimets menneskerettighetsbrudd og Totals virksomhet i landet, og anbefaler derfor ikke fondet å trekke seg ut av Total.

Skuffet
Marte Graff Jenssen i Burmakomiteen sier til Norwatch at hun er svært skuffet over denne avgjørelsen.

- Vi mener at konklusjonen til det etiske rådet er direkte feil. Det foregår fortsatt tvangsarbeid i området Total er i. Da rørledningen skulle bygges, krevde Total at det skulle være stabilitet i området, noe som førte til at de militære økte sin tilstedeværelse. Hæren var ikke så aktivt tilstede før Total kom. De samme sikkerhetsstyrkene som passer på rørledningen til Total, begår overgrep mot sivilbefolkningen, sier Graff Jenssen til Norwatch, som utgis av Fremtiden i våre hender

.Les hele tilrådningen fra Etikkrådet her (ekstern lenke).

Tidligere er ni selskaper blitt trukket ut av Oljefondet siden de etiske retningslinjene ble operative 1. desember 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag