BANKPLASSEN (Nettavisen Økonomi): Det kom frem på en pressekonferanse torsdag. Verdiene har i løpet av Ukrainia-konflikten falt fra 27,4 milliarder til anslagsvis 2,5 milliarder.

Oljefondet har per 2. mars en negativ avkastning i år på 6,1 prosent.

- Som en langsiktig investor er vi vant til at det svinger, og vi vil sitte igjennom dette, uttalte Oljefondets leder Nicolai Tangen på pressekonferansen.

Les også: Pengesekken som gir Putin mareritt: – Det er dramatisk

Dramatisk

Tangen sa at det har vært et dramatisk skifte i situasjonen i løpet av helgen. Investeringene i Russland er det for tiden lite å gjøre med.

- For øyeblikket er disse verdiene frosset, det er ikke noe vi kan gjøre. Det er ingen motparter å selge til. Jeg tror man får solgt aksjene, men spørsmålet er om man får penger for dem, sa Tangen på pressekonferansen.

- Det er 650 personer vi ikke kan selge til, opplyste Oljefondets leder. Oljefondet er av politikerne pålagt å gå ut av Russland, men kan ikke nå si noe om hvor lang tid et nedsalg vil ta.

Oljefondet hadde ved utgangen av 2021 aksjeverdier i Russland tilsvarende 27,43 milliarder kroner, fordelt på ca 50 aksjeinvesteringer. Det utgjorde ved årsskiftet 0,2 prosent av de totale verdiene i fondet.

Den største russiske enkeltinvesteringen var i gassgiganten Gazprom for 5,8 milliarder. Investeringen i den russiske storbanken Sberbank, som nå har kollapset på børsen, var vurdert til ca. 4,7 milliarder. I dagens marked er verdien tilnærmet null.

Les også: Oligarkene ribbes: - Ekstremt utslag

Rubelkollaps

Store deler av alle de russiske verdiene til Oljefondet kan være tapt på grunn av et kraftig fall for både rubelen og det russiske aksjemarkedet. Russland har inntil videre frosset utenlandske investeringer, så Oljefondet klarer ikke å selge seg ut.

Oljefondet - Statens pensjonsfond utland - er ellers ute med årsrapporten for 2021. Den formelle organisasjonen er Norges Bank Investment Management, NBIM. Og årsrapporten til NBIM viser at de 621 årsverkene i fjor fikk utbetalt 1,08 milliarder kroner i fast lønn og andre godtgjørelser.

Det gir en en snittlønn på 1,74 millioner per ansatt, så å si identisk med det statsministeren og stortingspresidenten har. I ledergruppen til Nicolai Tangen på 9 personer utgjorde den totale lønnen 43,3 millioner kroner, 4,8 millioner i snitt.

Tangen står i årsrapporten oppført med 6,29 millioner kroner i utbetalt lønn, mens aksjesjefen Petter Johnsen er best betalt med 8,25 millioner. Her er lønnen omgjort fra pund til kroner.

Les også: Zelenskyj: Vi spolerte Russlands plan

Millionbonuser

239 ansatte i Oljefondet var i fjor berettiget til bonuser, og de fikk en snittbonus på en drøy million kroner, til sammen 244 millioner kroner. Den totale lønnen var nærmere 2,8 millioner. Gjennomsnittslønnen for de 373 årsverkene som ikke har krav på bonus, var temmelig nøyaktig 1 million kroner.

Tangens personlige formue ble av bladet Kapital i fjor høst beregnet til 8,2 milliarder kroner. I den reviderte ansettelsesavtalen med Tangen fra august 2020 ble det bestemt at han avvikler sitt eierskap i AKO Capital LLP.

Oljefondets leder vil overdra sin eierandel og utbytterettigheter til den veldedige stiftelsen AKO Foundation og med dette ikke lenger ha noen eierinteresse i AKO Capital LLP. Det skal gjelde for all fremtid.

Tangen har også sagt at han vil endre forvaltningen av sine personlige fondsinvesteringer slik at alle midlene plasseres som bankinnskudd.

Les også: Dette er Vladimir Purins bunker-kamerater

Rapporten i dag er en fullstendig årsrapport. Oljefondet la for fem uker siden frem avkastningstallene for andre halvår i fjor og hele 2021, så hovedtallene er kjent.

Fjoråret var et fantastisk år for fondet, med en avkastning på nærmere 1600 milliarder kroner, bortimot 230.000 kroner per nordmann. Årsrapporten viser at aksjeinvesteringene i fjor ga 20,8 prosent i avkastning. Plasseringene i Nord-Amerika står for nesten 47 prosent av totalen og ga drøyt 30 prosent avkastning i 2021.

Teknologijubel

Blant sektorene bidro teknologisektoren med 30 prosent og var med det best, oljesektoren nest best med 26,8 prosent, marginalt foran finanssektoren. I andre enden finner vi telekom med bare 6,8 prosent

Verdien av Oljefondet torsdag morgen er på rundt 11.600 milliarder kroner etter å ha vært på over 12.300 milliarder ved årsskiftet.