Gå til sidens hovedinnhold

Oljefondet og Tangens business-moral

Det er bra at fokuset rundt ansettelse av ny oljebanksjef forandres fra debatter om Sting og gratisreiser med fly - og over på skatteparadiser og moral.

Av Erling Borgen, tidligere NRK-medarbeider. Kommentaren sto først på hans Facebook-side, gjengitt med tillatelse.

I dag (torsdag, red.anm.) har vi fått høre hva representantskapet i Norges Bank ønsker å få vite om ansettelsesprosessen rundt den påtroppende oljefondsjefen, Nicolai Tangen.

Mindre Sting, mer moral

Det er bra at fokuset rundt ansettelse av ny oljebanksjef forandres fra debatter om Sting og gratisreiser med fly - og over på skatteparadiser og moral.

Nettavisen Pluss: Investere i bolig? Ekspertene er ikke i tvil om hvilke Oslo-områder du bør gå for

Sentralbanksjef Øystein Olsen har frist til 29. april med å svare på mange spørsmål. Visste de som ansatte Tangen hele sannheten om hans utenlandske selskaper og dets transaksjoner? Dette er selvsagt utrolig viktig. Blant annet fordi Tangens selskaper og Oljefondet opererer på de samme markeder.

Etiske kjøreregler

Oljefondet har klare etiske regler om selskaper som det ikke kan investeres i. Det er for eksempel selskaper som driver med barnearbeid, grove menneskerettighetsbrudd eller selskaper som lager atombomber eller produserer tobakk.

Selskapene som Tangen driver i skatteparadiset Grand Cayman opererer ikke med noen offisielle oversikter over hva slags investeringer de holder på med.

Foreløpig har vi fått høre at de plasserer penger fra universiteter, sykehus og andre tunge og viktige institusjoner. Men hvilke andre spekulanter representerer Tangen og hans selskaper? Det vil også Norges Bank vite.

Gunnar Stavrum: De snakker om dugnad og spleiselag, men har ikke selv bidratt med fem øre

Oppsiktsvekkende

Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at ikke ansettelseskomiteen har stilt disse spørsmålene tidligere. Det vil trolig bety, at hvis Nicolai Tangen blir tvunget til å trekke seg, må trolig også sentralbanksjefen gå av.

Ansettelsen av Tangen reiser mange alvorlige spørsmål. Får han - eller noen av hans selskaper - lov til å fortsette finans-spekulasjoner mens han er oljefond-sjef? Ti av de største aksjekjøpene han har gjort for sitt britiske selskap, Ako Capital, er aksjer som også Oljefondet har investert i. Når Oljefondet kjøper aksjer, påvirker det aksjekursen i de selskapene som det investeres i.

Nettavisen Pluss: Denne aksjen har skutt i været etter ekspertens anbefaling – her er ni nye aksjetips

Vi vet langtfra hele sannheten om hva slags selskaper Tangen representerer i skatteparadiset Grand Cayman - eller hvilke aksjer disse selskapene eier.

Sammen med 40.000 andre selskaper

Vi vet at Tangen har adresse i en fireetasjers bygning der også
40.000 andre selskaper holder til. Bygningen heter Ugland House etter den norske rederen som bygget huset. Selskapene eksisterer bare der i arkiver.

Da jeg startet arbeidet med skatteparadiser på 1980-tallet i Dagsrevyens jakt på Rekstens skjulte formue, ble dette kalt postkasse-selskaper. I dag er de «arkivert» i store data-filer.

Luftig lavpris

Gjennom litt research i dag, fant jeg plutselig ut at et av Nicolai Tangens selskaper i Grand Cayman (AKO European Long-only Master Fund Limited) er en av hovedaksjonærene i det omstridte flyselskapet, Ryan Air.

Les også: Har du sett enorme humler i år? Eksperten har en klar advarsel

Flyselskapet er beskyldt for elendig behandling av sine arbeidstagere, for å bryte arbeiderlovgivning og bekjempe fagforeninger. Det var forøvrig ikke fly fra Ryan Air som ble brukt, da Tangen fløy sine luksusgjester til Philadelphia i fjor.

Hva slags business?

Jeg påstår ikke at Tangen har gjort noe galt. Men hans etikk og moral i business er naturligvis viktige spørsmål fordi Norges Bank opplyser at Tangen, selv som oljefond-sjef, vil få tillatelse til å kunne foreta «egenhandler i finansielle instrumenter».

Betyr dette at han kan drive litt business ved siden av sin nye hovedvirksomhet? Og i så fall: Hva slags business?

Kommentarer til denne saken