Oljegigantene trakk børsen

Foto: (Foto. Statoil)

De store oljeselskapene ledet oppgangen på Oslo Børs. Før første gang er Statoil verdt mer enn 200 milliarder kroner.

13.04.04 16:50

Etter å ha steget nesten sammenhengende i et halvt år, måtte investorene tåle en liten reaksjon i mars. Hovedindeksen falt fra 207 til 187 poeng i løpet av 17 dager, tilsvarende en nedgang på drøyt 8 prosent.

Full fart

Første handledag etter påske var børsen på full fart oppover igjen. Både opptakten til påska, og den stille uke var svært oppløftende for aksjespekulantene, og oppturen fortsatte i morgentimene tirsdag.

Ved 10.30-tida hadde hovedindeksen steget 1,3 prosent til knapt 203 poeng. Oslo Børs falt imidlertid noe tilbake etter oppgangen fra åpningen.

Ved børsslutt hadde hovedindeksen lagt på seg 0,8 prosent til 201,63 poeng.

Det er først og fremst tungvekterne Hydro og Statoil som trekker opp. Oljeprisen har steget pent i påskeuka. Kombinert med en høyere dollarkurs, gir det millioner ekstra i kassen for de to norske oljekjempene.

Verdt 200 mrd

Statoil var like etter børsåpning hele 6 prosent opp til 95 kroner, og det er ny rekord. Den gamle rekorden på 89,50 kroner ble satt i påskeuka.

Tirsdag endte aksjen opp 2,5 prosent til 91,75 kroner som er ny toppnotering med god margin.

Det betyr at Statoil for første gang har en børsverdi på over 200 milliarder kroner.

Erkerivalen Hydro, som etter utskillingen av landbruksselskapet Yara nå har en børsverdi på drøyt 120 milliarder, la også kraftig på seg tirsdag.

Norsk Hydro, som var dagens mest omsatte aksje, endte på 463 kroner, hvilket er opp 2,7 prosent.

Frontline opp

Frontline er opp 1,92 prosent til 212,00 kroner. Ifølge TDN Finans skyldes oppgangen fortsatt høye rater i VLCC-markedet. Samtidig viste tall fra det amerikanske energidepartementet onsdag et overraskende fall i råoljelagrene.

Tandberg steg 1,83 prosent til 69,50 kroner. Videokonferanseselskapet er sammen med Visma det første selskapet på Oslo Børs som leverer tall for første kvartal.

I fokus

- Det er ikke unaturlig at det er litt ekstra fokus på selskapet før tallene. Jeg tror folk har en følelse av at det blir bra tall og det er ikke stor usikkerhet knyttet til dette kvartalet, i motsetning til noen av de foregående kvartalene, sier en megler til TDN Finans.

Dagens store taper var seismikkselskapet TGS-Nopec som har kommet med resultatvarsel, selskapet venter at nettointektene for første kvartal vil være fem-seks prosent lavere enn i første kvartal i fjor. Markedet responderte med å sende aksjen ned 8,9 prosent til 113 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag