LYSAKER (Nettavisen Økonomi:) Oljebransjen er kommet kraftig tilbake i Norge, med gasspriser på rekordnivå og oljepriser på over 80 dollar fatet. Samtidig er kronekursen svært svak slik at nordmenn får ekstra mye igjen for å selge til utlandet.

Det slår tydelig ut i tallene til Norges suverent største og viktigste selskap, Equinor.

Onsdag morgen presenterte oljegiganten et justert resultat før skatt på 81,7 milliarder kroner. Det er mer enn tolv ganger bedre enn tilsvarende resultat i fjor.

Det betyr ekstreme inntekter også for den norske stat.

Ny rekord

I fjerde kvartal betaler Equinor 55,5 milliarder kroner i skatt. Bare på én dag denne måneden har selskapet betalt 40 milliarder kroner i skatt.

– Det er den største enkeltbetaling i selskapets 50 år lange historie. Etter det vi har vært gjennom, må jeg si at den skattepakken føles ekstra godt, sier konsernsjef i Equinor, Anders Opedal.

Selskapet ligger an til å betale 130 milliarder kroner i skatt fra norsk sokkel. Det tilsvarer nesten ti prosent av statsbudsjettet for 2021.

– Jeg tror alle ansatte i Equinor er veldig stolte over å betale så mye skatt som vi gjør nå. Samtidig gjør denne skattepakken at Norge får en enorm omstillingskraft, sier Opedal til Nettavisen.

Prisene på olje og gass har vært skyhøye gjennom kvartalet, og bidrar betydelig til Equinors sterke resultater. En svak krone mot dollar gjennom kvartalet gjorde at Equinor i kroner og øre fikk svært godt betalt per fat olje og kubikkmeter gass.

– Vi ventet at gassprisene ville øke, men jeg er overrasket, spesielt om hvor høyt gassprisene har gått. Det er flere ting som ligger bak, som tørke i Brasil og kald vinter i Europa, det kunne vi ikke forutsett, sier Opedal til Nettavisen.

Han sier at selskapet forsøker å utnytte situasjonen best mulig, ved å få opp så mye gass som det bare kan.

– Vi forsøker å produsere så mye gass som mulig, for å få ut effekten av de høye prisene, sier han.

Beste kvartal noensinne - økte gasseksporten

Tredje kvartal 2021 er det beste resultatet for Equinor målt i kroner siden selskapet begynte å rapportere justert resultat for 13 år siden. Vi må tilbake til første kvartal 2012 for å finne tilsvarende resultat målt i kroner, da det justerte resultatet var 59,2 milliarder kroner. Ifølge Dagens Næringslivs beregninger, er resultatet det aller sterkeste noensinne.

- Vi leverer sterke resultater i kvartalet som følge av høyere råvarepriser og solid drift. Streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen vår og forbedrer justert netto gjeldsgrad til 13,2 prosent, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor i en melding.

I meldingen skriver Equinor at selskapet spiller en viktig rolle som en pålitelig energileverandør til Europa. Mens gassprisene skjøt i været og det var svært høy etterspørsel etter norsk gass på kontinentet, tok Equinor grep for å øke eksporten.

Den norske giganten klarte å øke gassproduksjonen som følge av økt produksjon fra Johan Sverdrup og bidrag fra det nyåpnede Martin Linge-feltet. Gasseksporten kunne vært enda høyere dersom LNG-anlegget utenfor Hammerfest ikke hadde vært stengt som følge av brannen på anlegget i fjor, skriver Equinor i kvartalsrapporten.

Equinor sitter igjen med en netto overskudd på 11,77 milliarder kroner før skatt. I tilsvarende periode i fjor ble det et netto underskudd på 17,7 milliarder kroner regnet i dagens kronekurs.

Les mer: Historisk notering på Oslo Børs: – Jeg har aldri sett noe liknende

Skyhøye priser

Equinor tjente 70,5 dollar per fat solgt for sin norske oljeproduksjon i tredje kvartal. Internasjonalt fikk selskapet 69,7 dollar fatet og i USA fikk den norske oljegiganten 60,5 dollar per fat.

Den gjennomsnittlige fakturerte prisen Equinor fikk for gass i Europa var 371 prosent høyere enn i samme tidsperiode i fjor, skriver selskapet. Den enorme økningen kommer som følge av stor etterspørsel i Asia og lavere tilbud til Europa. Også i Nord-Amerika ble gjennomsnittsprisen 111 prosent høyere enn i tilsvarende periode i fjor.

Equinor leverte en samlet egenproduksjon på 1,996 millioner fat oljeekivalenter per dag i tredje kvartal, litt opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020. I kvartalsrapporten skriver Equinor at produksjonen i 2021 forventes å bli to prosent høyere enn 2020-produksjonen.