Gå til sidens hovedinnhold

Oljemilliarder sporløst borte

På bare fem år ble nesten 27 milliarder i oljeinntekter borte fra statskassen i Angola. Pengene som kunne vært brukt til kamp mot fattigdom, forsvant sporløst, hevder Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjonen (HRW) skriver i en 93 sider lang rapport som ble lagt fram tirsdag at regjeringen i Luanda "konsekvent" misbrukte oljeinntekter for et beløp tilsvarende samtlige sosiale tiltak i Angola. Dette skal ha skjedd i perioden fra 1997 til 2002.

HRW krever at fullstendig innsyn i offentlige budsjetter settes som betingelse for all fremtidig bistand til Angola.

- Mens vanlige angolanere led seg igjennom en dyp humanitær krise, satt regjeringen med ansvaret for at en virkelig enorm pengesum forsvant på mistenkelig vis, sier organisasjonens talsmann Arvind Ganesan.

Signaturbonus

Oljeselskaper som opererer i Angola, blant dem norske Statoil og Hydro, har i flere år møtt kraftig kritikk for at de godtar hemmelige signaturbonuser, som er penger selskapene må betale for å få lete etter olje og gass i landet i det sørvestlige Afrika. Disse bonusene legger til rette for korrupsjon, og Statoil har tatt til orde for mer åpenhet i Angola.

- Det har alltid vært debatt om disse forholdene i Angola, og det har vært reist krav om at regjeringen må åpne sine kontoer for innsyn, sier Statoils informasjonssjef Kaj Nielsen til NTB. –Men dette er ikke noe et selskap som Statoil kan få til på egen hånd, det må i tilfelle presses fram av tunge internasjonale organisasjoner, tilføyer han.

- Vi har sørget for at signaturbonuser som betales til mottakere i Angola, oppgis til Verdensbanken. Dette følger Verdensbanken så opp, forteller Kama Holte Strand i Norsk Hydro kommunikasjon.

Grovt

HRW er ikke den første organisasjonen som setter fram anklager om grov korrupsjon på regjeringshold i Angola. Det internasjonale pengefond IMF har beregnet at nærmere ti prosent av landets brutto nasjonalprodukt, den samlede verdi av de varer og tjenester landet produserer, hvert år kommer på vidvanke.

Den 27 år lange borgerkrigen i Angola tok slutt i 2002, men rundt 900.000 angolanere er fortsatt hjemløse og millioner av mennesker mangler tilgang til skoler og sykehus. Luanda-regjeringens Washington-ambassadør Josefina Pitra Diakite lovet i desember i fjor at landet vil øke bevilgningene til sosiale formål til en tredel av det samlede statsbudsjettet.

Sør-Afrikas regjeringsparti ANC peker i sitt nye valgprogram på korrupsjon som ett av de mest alvorlige og utbredte problemene i det sørlige Afrika. I programmet foran nyvalget senere i år lover ANC hjelp til Angola og andre naboland som slåss med problemet.

(NTB - AFP - Reuters)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai