*Nettavisen* Økonomi.

Oljen klarte ikke hemme Oslo Børs

Aksjene på Oslo Børs lot seg ikke tynge av fallende oljepris, men steg etter positive nyheter.

21.04.06 17:03

Oslo Børs lot seg ikke bremse av gevinstsikring i oljemarkedet og stakk videre til ny topp etter flere positive selskapsrelaterte nyheter. Tidlig fredag morgen tynget nedgangen i oljeprisen de oljetunge aksjene og dro med seg Oslo Børs ned.

Like etter lunsj kom det positive nyheter fra et av verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger, som fikk oljeserviceaksjene med Petroleum Geo Service i spissen til å reagere opp. Schlumberger leverte gode tall og hadde stor tro på markedet fremover.

Det fransk amerikanske selskapet meldte også at de kjøper ut partneren Baker Hughes eierandel på 30 prosent av seismikkgiganten Western Geco. Schlumberger betaler 2,4 milliarder dollar for å få full kontroll over Western Geco og dette gjorde at PGS aksjen endte opp hele 9,42 prosent til 360 kroner.

Klokken 14 kom cruiserederiet Royal Caribbean Cruises med sterke tall for første kvartal. Rederiet overrasket markedet med positive resultater til tross for den svært høye oljeprisen. Selskapet opprettholdt også guidingen for året som helhet, selv om utsiktene til dyre drivstoffkostnader.

RCL-aksjen løftet seg hele 7,20 prosent på melding om de positive utsiktene og det sterke resultatet og sendte Oslo Børs videre opp 0,58 prosent til ny toppnotering på 417,59 poeng.

De gode signalene innen oljeservicesektoren smittet også over på aksjer som Subsea 7 og SeaBird Exploration som endte opp henholdsvis 6,80 prosent og 7,20 prosent.

DnB NOR endte opp 3,42 prosent. Investeringsbanken Morgan Stanley har i en ny sektoranalyse sett nærmere på de nordiske bankaksjene og har hevet kursmålene på blant annet DnB NOR. Handelsbanken er førstevalget i Norden, men meglerhuset ser DnB NOR i 85 kroner opp fra 78 kroner.

Norsk Hydro og Statoil falt noe tilbake etter gevinstsikring. Den siste uken har oljeprisen steget til nye rekorder, noe som har dratt de tunge oljeselskapene med seg. Investorer føler at nok er nok, og selger seg noe ut før helgen for å sikre gevinst.

Norsk Hydro endte ned 0,5 prosent mens Statoil endte ned 0,95 prosent.

Yara falt tilbake fredag etter at selskapet meldte om svakere resultat enn forventet for første kvartal. Analytikere NA24 iMarkedet snakket med la skylden på høyere energikostnader som hovedårsaken for nedgangen i resultatet for gjødselskjempen. Naturgass er hovedinnsatsvaren i produksjon av kunstgjødsel.

Det har også vært en del forskyvninger i leveranser av gjødsel, blant annet til det europeiske markedet, noe som har sendt volumene ned.

Aksjen endte ned ca. 4 prosent, selv om ledelsen kjøpte aksjer i selskapet etter at tallene ble lagt frem.

DNO løftet seg rundt 10 prosent etter at det kom signaler fra Irak som ble tolket positivt i markedet. I de kurdiske delene av Irak driver DNO boring etter olje, men i det høyst ustabile landet er dette klart risikofylt. Men irakerne trenger oljeinntekter, og talsmenn skal i dag ha signalisert at de er interessert å få store internasjonale oljeselskap inn i landet og vil dermed fremskynde prosessen med å få på plass konsesjoner.

Dagens vinner ble Kitron etter at selskapet kom med et positiv resultatvarsel. Aksjen steg 16,82 prosent og selskapet kan melde at de venter at de vil overgå forventningene til analytikerne. Kitron melder at resultatet for første kvartal vil bli langt enn hva tilfellet var i samme periode året før.

Altinex endte opp 12,90 prosent på stor interesse for aksjen, mens oljeselskapet steg Trefoil 11,56 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.