*Nettavisen* Økonomi.

Oljen smører Norsk Hydro

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)

Hydro-general Eivind Reiten greide ikke å skuffe inn fullt så mange penger som ventet i løpet av årets tredje kvartal, men oljevirksomheten i Norge går på skinner.

20.10.03 10:19

Norsk Hydro oppnådde et driftsresultat på drøyt 5,7 milliarder kroner i perioden juli - september i år. Det er over 200 millioner kroner dårligere enn det analytikerne hadde ventet seg.

Aksjekursen i Norsk Hydro falt en knapp prosent ved Oslo Børs etter at tallene ble lagt fram.

Bedre enn i fjor

Etter at skatten er trukket fra, endte overskuddet på 2,4 milliarder kroner.

Omsetningen endte på 41,9 milliarder kroner. Også det er betydelig lavere enn forventningene.

Trøsten for Eivind Reiten & co. er at butikken går langt bedre enn på samme tid i fjor. Da endte nettooverskuddet på beskjedne 513 millioner kroner.

Svakt fra lettmetall og landbruk

Både lettmetall - og landsbruksdivisjonen går betydelig dårligere enn antatt, mens oljedivisjonen går på skinner. Ifølge kvartalsrapporten ser Norsk Hydro ingen umiddelbar oppgang i aluminiumsmarkedet.

Sjefen sjøl er brukbart fornøyd.

- Aluminiumresultatene er fortsatt svake, men det er positivt at tempoet i vårt forbedringsprogram fortsatt er høyt. Gjødselmarkedene viser god utvikling, og Agri framstår som en konkurransedyktig og veldrevet gjødselvirksomhet foran utskillelsen som eget børsnotert selskap, sier Reiten i en kommentar til kvartalstallene.

Planen er å skille ut og børsnotere landbruksdivisjonen i løpet av første halvår 2004.

Kraftig løft i oljeproduksjonen

Framgangen for oljedivisjonen er utvilsomt det mest positive elementet i kvartalsrapporten fra Norsk Hydro. Selskapet har nettopp startet produksjonen på de norske oljefeltene Grane og Fram Vest. Det skjedde til planlagt tid, og utbyggingskostnadene ble lavere enn anslått.

De nye feltene bidrar sterkt til å løfte Hydros oljeproduksjon til nye høyder. I fjerde kvartal ventes gjennomsnittsproduksjonen å bli hele 560.000 oljeekvivalenter fat per dag, mot knapt 490.000 i tredje kvartal.

- Det er særlig tilfredsstillende å registrere at Hydros gode resultater innenfor Olje og Energi har forankring i sterk produksjonsvekst og god kostnadskontroll, i tillegg til at vi har høye olje- og gasspriser, sier Eivind Reiten.

Oljedivisjonen hadde alene et driftsresultat på 5,3 milliarder kroner i tredje kvartal 2003.

Rustet for nye oppkjøp

Den høye oljeprisen gjør at Norsk Hydro framstår som et bunnsolid selskap. Gjelden økte kraftig i forbindelse med kjøpet av den tyske aluminiumskjempen VAW for 25 milliarder kroner i 2002, men nå er gjelden borte. Selskapets gjeldsgrad, det vil si netto rentebærende gjeld delt på egenkapital, er den laveste på mange år.

Salg av virksomhet for ni milliarder kroner de siste to årene bidrar også til å senke gjelden. Den siste store transaksjonen var salget av eierandelen i det svenske raffineriet ScanRaff.

Den bunnsolide økonomien gjør at Norsk Hydro nå er godt rustet til å foreta nye, store oppkjøp. Trolig vil det skje nye ting i lettmetallsdivisjonen, som har est ut i rekordfart de siste årene.

Internasjonaliseringen av oljevirksomheten krever også store ressurser. Reitens hodepine er at milliardsatsingen i utlandet foreløpig ikke har gitt den helt store uttellingen. Spørsmålet blir derfor om Hydro-ledelsen tar sjansen på å bruke så veldig mye mer på å vokse ute.

Hydro har i likhet med Statoil bunnet innpass i Iran, og er i ferd med å bore den første letebrønnen i landet. Resultatet av denne boringen ventes å foreligge om kort tid.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer etter pressekonferansen, som startet klokka 09.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.