Etter at Mohamed Bouazizi I desember I 2010 satte fyr på seg selv og dermed utløste revolusjonen i Tunisia som senere har spredd seg til Egypt, Libya og flere stater i Midtøsten, har analytikernes spådommer for oljeprisen gjennom 2011 blitt gjort til latter.
Ifølge en rapport av oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos DnB Nor Markets var det en gjengs enighet blant analytikerne at oljeprisen vill ligge mellom 75- og 105 dollar per fat gjennom hele året. Men det var før opprøret begynte.
- Hvis Saudi-Arabias oljeproduksjon blir truet kan oljeprisen, unntaksvis, komme til å stige til nivåer over 200 dollar per fat på kort sikt, melder Kjus.
Skulle prisen nå 200 dollar er det atskillig høyere enn hva verden noen gang har sett tidligere. Sommeren 2008 ble den forrige foreløpige toppen nådd med rett under 150 dollar per fat. Skulle oljeprisen nå 200 dollar er det ikke usannsynlig at det vil ramme den globale økonomiske veksten.
Fredag handles et fat nordsjøolje til vel 114 dollar fatet.
Les også: Årets høyeste oljepris
Saudi-Arabia er nøkkelen.
Den nåværende kongen i landet er både populær og samlende. Men helsen hans er skrantende og det foreligger heller ingen klar kandidat som hans etterfølger. Noe som i ytterst konsekvens kan gi spillerom for politisk uro og dermed true produksjon og eksport av olje fra det landet som er verdens største eksportør av olje.
Riktignok understreker Kjus at dette er et midlertidig scenarie og at de ser for seg at prisen vil falle tilbake til intervallet 100- til 110 dollar per fat mot slutten av året igjen. Og at det kun er den libyske produksjonen og eksporten som blir påvirket på lengre sikt.
Likevel er dette nok til at det Kjus forventede spenn er utvidet fra 75 - 105 dollar per fat til d et langt videre 90 - 200. Dette utgjør en utvidelse på over 350 prosent.
Men den store usikkerheten gjør også spådomsjobben vanskelig.
- Akkurat nå føles det å skulle forutse noe som helst i regionen, som å kaste mynt. Og utviklingen i oljeprisen er enda mer uoversiktilig og uforutsigbar etter jordskjelv og tsunamikatastrofen i Japan, skriver Torbjørn Kjus.
Traff med spådom
Det er ikke bare DnB Nor Markets som synes det er mye som er usikkert.
- Forløpet så langt viser at det kan skje veldig mye på veldig kort tid. Og vi, SEB, tror det er større sjanse for at det skjer mye i løpet av kort tid og at oljeprisen med det vil peake og så synke tilbake til «normale nivåer» med en økt risikopremie på toppen, har Bjarne Schieldrop, analysesjef i SEB, tidligere uttalt til NA24.
Som fortsatte:
- Kjølvannet av dette er også veldig usikkert og varierer fra land. I enkelte land er det en organisert opposisjon som står klare til å ta over og danne demokratiske styrer, mens for eksempel i Libya vil landet stå så å si uten institusjoner når Gaddafi blir borte. Og da vil oljeproduksjonen i praksis stoppe opp inntil et organisert styre sett er på plass. Og det kan ta måneder, sa han.
Etter de uttalelsene har utviklingen i regionen kommet litt i skyggen av Jordsjelv og tsunamikatastrofen i Japan, men er på ingen måte uvesentlig.
- Vår hovedtese var da at ting skulle bli verre før de blir bedre, og det er akkurat det vi ser nå. At ting blir verre, sier Schieldrop til NA24.
- Markedene hadde slått seg litt til ro med situasjonen i Libya og ventet at Gaddafis styrker relativt raskt skulle ta kontroll og dermed kutte tiden til normal produksjon og eksport av olje fra Libya kunne forventes. Men idet FN har innført en flyforbudssone, så går de ikke direkte og erklærer krig mot Gaddafi, men de stopper han og forlenger tidsaspektene på når vi kan forvente normale leveranser fra Libya, sier Schieldrop.
Les også: FN-resolusjon vedtatt
I tillegg kommer den økende spenningen i Bahrain. Og hvordan mindretallet av sunnimuslimer med hard hånd styrer over flertallet som er shiamuslimer. I den sammenheng har Saudi-Arabia som støtter opp om kongen i Bahrain og sunniene gått inn med styrker for å hjelpe til å stagge det gryende opprøret.
På den andre siden står Iran som støtter shiaene.
Men hva som blir det endelige utfallet her er det så langt vanskelig å få noen til å uttale seg om. På spørsmål om hva som venter på lengre sikt sier Schieldrop:
- Det er vanskelig, nesten umulig å si noe om. For det skjer så mye på kort tid at jeg ikke vil spekulere i det, sier Schieldrop.