*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen nær rekord

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Oljeprisen har steget kraftig det siste døgnet og nærmer seg rekordnivåene fra sist høst.

03.03.05 08:57

Det var meldinger om fall i amerikanske lagre av fyringsolje som, ifølge nyhetsbyråer, utløste den siste oppgangen, onsdag kveld norsk tid. Amerikanske raffinerier har den siste tiden ikke klart å kjøre for fullt på grunn av ulike problemer og vedlikehold. Samtidig steg bensinprisen til ny rekord på råvarebørsen i New York.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har finansielle investorer igjen kastet seg over kontrakter for fremtidig oljeleveranse, og drevet prisen kraftig opp i tro på at etterspørselen vil fortsette å øke mer enn tilbudet av olje.

Den amerikanske referanseoljen WTI steg onsdag 1,37 dollar til 53,05 dollar på råvarebørsen i New York. Dette er det høyeste nivået siden 26. oktober i fjor, og nær tidenes høyeste notering. Torsdag morgen ligger prisen marginalt lavere i elektronisk handel.

25. oktober i fjor nådde WTI-olje rekordnoteringen på 55,67 dollar.

Prisen for nordsjøolje (brent), som normalt ligger litt under USA-oljen, steg onsdag kveld fra 50,11 til 51,22 dollar pr. fat på oljebørsen i London.

Etter rekordnoteringene sist høst, falt prisen på nordsjøolje ned til under 40 dollar, ettersom terrorfrykt og Irak-situasjonen roet seg noe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.