Oljeprisen steg onsdag etter meldinger om at Iran har utført rakettangrep mot to baser med amerikanske styrker i Irak.

Mellom klokken 1.45 og klokken 2.15 ble Irak truffet av 22 raketter. 17 mot Ain al-Asad-basen og fem mot byen Arbil, opplyser det irakiske militæret i en uttalelse.
Iran har hevdet at 80 amerikanere ble drept, mens USA sier at alt står bra til. Norske styrker befant seg på den ene basen, men ingen norske soldater er skadd, ifølge Forsvaret.

Les også: Dette er USAs venner og fiender i en fryktet storkrig: - Det blir ikke en tradisjonell krig

Børsene ned

Prisen på amerikansk lettolje (WTI) hoppet så mye som 4,53 prosent til 65,54 dollar fatet, før den flatet seg noe ut. Prisen på nordsjøolje gikk opp med 2,73 prosent til 70,20 dollar etter angrepet. I skrivende stund (04.00 norsk tid) ligger nordsjøolje på 70,096 dollar fatet.

Samtidig falt Nikkei-indeksen i Tokyo med nesten 2,5 prosent da nyheten om rakettangrepene kom, mens den bredt sammensatte Topix-indeksen falt mer enn 2 prosent.

Les også: Alle om bord drept da ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran

– Dette kommer ikke til å bli en fin dag, sier oljetrader Stephen Innes i valutameglerselskapet AxiTrader til AFP.

Ved lunsjtid i Tokyo har fallet bremset noe og Nikkei er ned 1,9 prosent. Sør-Koreas KOSPI-indeks er ned 1,15 prosent, Hongkongs Hang-Seng-indeks er ned 1,17 prosent og Singapores Straits-Times er ned 1,21 prosent.

Ingen nordmenn skadet

Både Iran og Pentagon bekrefter at det natt til onsdag lokal tid ble avfyrt raketter mot de to basene Ain al-Assad, hvor blant annet amerikanske og norske styrker holder til.

Les også: FAA stanser sivile flyginger over deler av Midtøsten

En kilde opplyser til CNN at irakiske soldater er drept i angrepet, mens det irakiske militæret benekter dette, ifølge NTB. Det skal ha blitt avfyrt 22 missiler.

Iransk statlig TV kaller det hevn etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep fredag.

Trump etter angrepet: – Alt står bra tid

USAs president Donald Trump avviser at amerikansk personell er skadd i angrepene i natt.

– Alt står bra til. Raketter ble avfyrt fra Iran mot to militærbaser i Irak. Kartlegging av omkomne og skade foregår nå. Så langt, så bra, skriver Trump.

– Vi har det mektigste og mest velutstyrte militæret i hele verden, uten tvil, tilføyer presidenten.

Han skriver at han vil komme med en uttalelse onsdag lokal tid.

Irans utenriksminister kaller angrepet selvforsvar

Irans øverste leder Ali Khamenei sier i en tale onsdag morgen norsk tid at angrepet er et «slag i ansiktet» for USA og deres tilstedeværelse i regionen.

Han forteller også at nattens angrep på koalisjonsstyrkene i Irak var «vellykket», og oppfordret også USA til å trekke seg ut av Midtøsten.

Twitter skriver Irans utenriksministeren at angrepene ble gjort i selvforsvar i henhold til artikkel 51 i FN-pakten, som omhandler retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnede angrep.

– Vi ønsker ikke en opptrapping eller krig, men vi vil forsvare oss mot enhver aggresjon, skriver Zarif.

FAA stanser sivile flyginger over deler av Midtøsten

USAs luftfartsmyndighet FAA sendte tirsdag ut et varsel som forbyr amerikanske flyselskaper å operere i luftrommet over Irak, Iran, Persiabukta og Omanbukta.

– FAA fortsetter å følge nøye med på hendelsene i Midtøsten. Vi fortsetter å koordinere med våre nasjonale sikkerhetspartnere og deler informasjon med amerikanske flyselskaper og utenlandske luftfartsmyndigheter, melder FAA på Twitter.

Flyovervåkningstjenesten Flightradar 24 skriver at forbudene i liten grad vil påvirke amerikanske transportører, men at virkningen kan bli betydelig om andre land sender ut lignende NOTAM-varsler for deres flyselskaper, og ikke minst om flyselskaper velger å fly utenom Iran og Irak uavhengig av et forbud.

Truer med flere angrep

Revolusjonsgarden hevder at Ain al-Assad er «fullstendig ødelagt» etter angrepene.

Samtidig truer de med flere angrep om USA hevner seg, og ber amerikanske styrker trekke seg ut av regionen.

– Vi advarer alle amerikanske allierte, som ga sine baser til en terrorhær, om at ethvert territorium som starter aggressive handlinger mot Iran, vil bli et mål, sier garden via nyhetsbyrået IRNA.

Forhøyet sikkerhet

– De siste dagene, og som svar på iranske trusler og handlinger, har forsvarsdepartementet gjort alle nødvendige tiltak for å ivareta og sikkerheten til vårt personell og våre partnere, heter det i uttalelsen.

Videre skriver de at det den siste tiden har vært høyere sikkerhet rundt basene på grunn av indikasjoner om angrep fra Iran.

– Vi evaluerer nå situasjonen og hvordan vi skal reagere, heter det i uttalelsen fra Pentagon.

Angrepet kommer samme dag som USAs president Donald Trump dempet trusselen om å angripe iranske kultursteder, etter å ha blitt advart om at et slike angrep vil være krigsforbrytelse.

– Hvis det er slik loven er, så vil jeg føye meg etter den, sa Trump tirsdag.

Kjenner til situasjonen

I en uttalelse etter angrepet sier Det hvite hus sier at Trump «overvåker situasjonen».

– Presidenten har blitt informert og overvåker situasjonen nøye, og konsulterer sitt nasjonale sikkerhetsteam, skriver pressesjef Stephanie Grisham på Twitter.

Både nasjonalforsamlingen i Irak og deres statsminister Adel Abdul-Mahdi har bedt USA-ledede styrker om å forlate landet, noe USA nekter å gjøre.

Basen som nå er under angrep, er ifølge Washington Posts utenrikskorrespondent Liz Sly, den samme som Trump ville at Irak skulle betale for.

– Vi har en usedvanlig dyr flybase der, som kostet millioner av dollar å bygge. Vi drar ikke med mindre de betaler oss tilbake for den, sa Trump søndag.

Norske styrker

Norge har rundt 70 soldater ved basen, og har siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at ingen norske soldater er kommet til skade under angrepene, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter, til NTB.

Les: NATO holder hastemøte

Det norske styrkebidraget var til å begynne med stasjonert i Arbil i Nord-Irak, men ble i 2017 flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria.

Det danske forsvaret opplyser til Ritzau at heller ingen danske soldater er skadd i angrepet.

Basen ble også utsatt for et lignende angrep i desember. Da kom de norske soldatene seg fra hendelsen uten at noen ble rammet.