Gå til sidens hovedinnhold

Oljeprisen på skyhøye nivåer: – Små nyheter kan gi store utslag

En høy oljepris gir klingende mynt i statskassa og knallresultater for Norges oljegigant. Men Equinor-sjefen tar ikke av.

Onsdag kunne Equinor-sjef Anders Opedal presentere sterke resultater og en mangedobling av resultatet fra i fjor. Driftsresultatet på over 41 milliarder kroner var godt hjulpet av en gjennomsnittlig oljepris på 68,8 dollar per fat.

I dag er oljeprisen enda høyere: De siste dagene har prisen stabilisert seg på nivåer like over og under 75 dollar fatet.

Prisen på et fat brentolje klatret jevnt og trutt fra 40 dollar fatet i oktober i fjor til like under 70 dollar fatet i mai.

Gjennom hele juni og halve juli var prisen på mellom 70 og 75 dollar, før den stupte til 68 dollar i lys av OPEC+-landenes enighet om å øke oljeproduksjonen. Den siste uken har imidlertid oljeprisen kommet tilbake til nivåene fra før OPEC+-møtet.

Les mer: Høyere oljepriser ga kjempehopp for Equinor

– Nervøst marked

Under onsdagens pressekonferanse svarte Equinor-sjef Opedal på spørsmål fra journalistene, og fikk spørsmål fra E24 om hans tanker om oljeprisutviklingen fremover.

– Vi ser jo at behovet for olje og gass øker, basert på at økonomien kommer i gang. Samtidig ser vi at covid-19 varierer fra land til land, og vi kan fortsatt få nedstengninger som gjør at vi får en økonomisk vekst som tar lenger tid enn planlagt, svarte Opedal.

Se klippet der Opedal gir sitt syn på oljemarkedet under:

Equinor-toppsjefen skrøt av oljekartellet OPEC+ og de amerikanske oljeskiferprodusentene, som han mener gjør sitt for å sikre en god balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet. Han nekter imidlertid å ta av, selv om den høye oljeprisen bidrar til å løfte Equinor-resultatene til høyder sist sett før oljekrisen i 2014.

– Vi ser at små nyheter kan gi store utslag. Det er et nervøst marked, og vi er forberedt på volatilitet. Men behovet for våre produkter stiger, sier Opedal.

Les mer: Før var hun blant lederne i leteavdelingen til Equinor. Nå har Gunn Kari Hygen (73) meldt seg inn i MDG: – Vi må stoppe oljeletingen i dag

Kjærkomne inntekter til staten

For den norske statskassen er en høyere oljepris gode nyheter. Da statsbudsjettet for 2021 ble lagt frem i fjor, trodde regjeringen på en gjennomsnittlig oljepris på 424 kroner per fat, eller rundt 53 dollar fatet regnet i dagens dollarkurs.

Men i forbindelse med revidert budsjett i mai gjorde regjeringen en ny vurdering, og økte anslaget til 557 kroner - rundt 63 dollar fatet.

I stedet for 99 milliarder kroner i inntekter fra olje- og gassvirksomheten, venter regjeringen i stedet 154 milliarder på grunn av en høyere oljepris enn forventet.

— Inntektene fra petroleumsvirksomheten er viktige for å finansiere velferdsstaten vår. Årets inntekter bidrar til at vi under handlingsregelen kan forvente å bruke 4,5 milliarder kroner mer hvert år, sa Bru i forbindelse med fremleggingen av revidert statsbudsjett i mai.

Les også: Oljetopp om IEA-rapporten: – Kunne like gjerne laget en rapport om hvordan det er mulig å skape fred i Midtøsten