*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen raser

Foto: (Foto: Statoil)

Oljeprisen har det siste døgnet vist det største fallet siden terrorangrepene i september 2001. En ekspert tror på videre fall.

02.12.04 10:03

I går falt prisen på den amerikanske referanseoljen WTI med hele 3,64 dollar, eller nesten 7,5 prosent, til 45,49 dollar, på råvarebørsen i New York. I London falt Brent-olje for januarlevering med 3,20 dollar til 42,31 dollar pr. fat.

Det er det største fallet på en enkelt dag siden september 2001, da terrorangrepene i USA utløste frykt for en global økonomisk depresjon, med tilhørende svikt i oljeetterspørselen.

Det som utløste gårsdagens fall, var ukentlige tall som viste økende lagre av både råolje, bensin og destillater (for eksempel fyringsolje) i USA. Økningene var større enn ventet i markedet, og går inn i et mønster de siste ukene.

Oljeanalytiker Øivind Munthe-Kaas i Norwegian Oil Trading peker på at det tidligere har vært en økning i råoljelagrene, men at man først i går så en oppgang i lagrene av fyringsolje.

Til nå har redusert kapasitet på amerikanske raffinerier, blant annet etter orkanødeleggelsene tidligere i år, vært en flaskehals i forhold til å produsere produkter som fyringsolje fra råoljen.

Tidligere i høst var frykten for mangel på fyringsolje i vintersesongen i USA med på å drive oljeprisen til rekordhøye nivåer. Nå synes frykten avlyst, og prisen har falt rundt 20 prosent fra toppen.

Torsdag morgen er oljeprisen, i elektronisk handel, lite endret i forhold til sluttprisen i går.

Tror på videre fall
Munthe-Kaas i Norwegian Oil Trading tror prisen kan komme til å falle mer.

- Vi har hele tiden ment at prisen på sikt skal ned, fordi man har en høyere produksjon enn etterspørsel på verdensbasis, sier han til TV 2 Nettavisen.

På kort sikt tror han på en flat til moderat negativ trend, men peker på at kuldebølger kan sende prisen opp igjen. Det samme kan et eventuelt produksjonkutt fra OPEC, men det siste tviler Munthe-Kaas på, på kort sikt.

For hele 2005 venter Norwegian Oil Trading en pris for nordsjøolje (Brent) på 35-40 dollar, men Munthe Kaas sier at med mildt vær kan man se priser ned mot 32-33 dollar ved overgangen mellom vinter og vår.

Munthe-Kaas sier gårsdagens fall

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.