Fredag skrev Nettavisen Økonomi om at den norske kronen har klart seg langt bedre enn mange hadde forventet i lys av krigen i Ukraina og ubalanse i markedene.
Mandag styrker kronen seg ytterligere, og er på sitt sterkeste mot euro siden sommeren 2019.
Euroen koster 9,64 kroner mandag formiddag. Vi må tilbake til juli for tre år siden for å finne en tilsvarende situasjon.
Les også: Børsopptur og oljepris gir råsterk norsk krone: – Overraskende god stemning
Oljeprisen stiger
Fredag falt prisen på et fat brentolje til 106 dollar, men stiger mandag formiddag til 112 dollar per fat.
Et angrep fra Houthi-opprørere i Jemen mot seks mål i Saudi-Arabia søndag, deriblant en av terminalene til oljegiganten Saudi Aramco, bidrar til at oljeprisen stiger.
En luftangrep mot terminalen i storbyen Jedda førte til en brann i en av tankene. Også et gassanlegg skal ha vært angrepet, ifølge Al Jazeera. Angrepet skal ha forårsaket en del materiell skade, men ingen liv skal ha vært tapt.
Ved siden av de umiddelbarte skadene, bidrar angrepet til frykt før økt uro hos Saudi-Arabia, som er verdens tredje største oljeprodusent. Fredssamtalene med Saudi-Arabia og Houti-rebellene, som er støttet av Iran, har foregått en stund, men ennå ikke ført til noe gjennombrudd, ifølge Deutsche Welle.
Mindre risiko
DNB-analytiker Kyrre Aamdal mener at risikoen i aksjemarkedene er lavere nå enn hva den har vært siden krigens utbrudd.
Han viser til VIX-indeksen i USA, som er et populært mål på aksjemarkedets forventninger om svingninger på aksjeindeksen S&P 500 fremover. Den har avtatt betydelig de siste dagene.
– Med lavere risiko og fortsatt høy oljepris, har norske kroner styrket seg. I skrivende stund er EURNOK ned med 0,8 prosent fra fredag morgen. USDNOK har falt med 0,4 prosent, og kronen har styrket seg mot både pund, yen og svenske kroner. I løpet av den siste uken har EURNOK falt med 1,4 prosent og USDNOK er ned med 1,3 prosent, skriver Aamdal i mandagens morgenrapport.
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skriver mandag at prisen på et fat brentolje stiger av flere grunner:
- EU vurderer embargo på russisk olje, i lys av USAs grep for to uker siden.
- Fracking-aktiviteten i USA var lavere i forrige uke, og er generelt 19 prosent lavere enn fra nivået før korona.
- Angrepet fra Houthi-opprørerne i Saudi-Arabia.
Mens oljeprisen går opp, er gassprisene på sitt laveste på tre uker. Mandag morgen kostet gassen 98 dollar per megawattime på den nederlandske TTF-børsen. Det skjer som følge av økt tilbud av LNG, samtidig som færre er bekymret for leveransene fra Russland.
Les mer: Derfor øker rentene: – Jeg må være ærlig på hva dette innebærer
Forventer at kronen styrker seg fram til sommeren
Som Nettavisen skrev tirsdag, forventer blant annet Nordea Markeds at den norske kronen vil styrke seg ytterligere mot euro utover våren, dersom energiprisene holder seg på et høyt nivå samtidig som markedsuroen går noe ned. Da kan euroen komme ned i 9,50 kroner mot den norske kronen.
En sterkere krone sammenliknet med andre land gjør at norske bedrifter som selger varer til utlandet får dårligere betalt for varene.
Tilsvarende er en sterkere krone bra for dem som skal på utenlandsferie til for eksempel Spania, Italia og andre land hvor de bruker euro.
Les mer: Leveringssvikt hos dagligvarekjemper - jobber med å sikre seg råvarer