Oslo / Bangkok / New York (Nettavisen): Prisen på nordsjøolje stupte søndag til 34 dollar fatet etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland.

Opec-landene har ønsket en enighet om å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av koronaviruset som herjer i verden.

Ekspertene mener det går mot full priskrig på olje når en tidligere avtale om kutt hos Opec-landene utløper i slutten av mars. Da kan i teorien Saudi-Arabia og Russland øke produksjonen så mye de vil, og prisen kan falle til 20 dollar fatet, ifølge CNBC.

Oljeprisen var allerede på god vei nedover i forrige uke da prisen på nordsjøolje falt under 50 dollar og fredag endte på 45 dollar fatet.

Børsene stuper i Asia - trolig nytt ras også på Wall Street

Børsen i Japan stupte med over 5 prosent tidlig mandag på grunn av frykten for coronaviruset og det kraftige fallet i oljeprisen. Også i Hongkong falt børsen.

Nikkei-indeksen falt 3,41 prosent til 20.041,83 poeng ved starten av handelsdagen, og fortsatte nedgangen med 5,1 prosent til 19.691,69 poeng. Ved lunsjtider lokal tid er Nikkei-indeksen ned 6,15 prosent til 19.473,07 poeng.

Nedgangen er drevet av frykten for de økonomiske konsekvensene av coronaviruset og ikke minst av det kraftige fallet i oljeprisen.

Oljeprisfallet på mer enn 20 prosent kommer etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Prisfallet gjør blant annet at dollaren svekker seg mot yen. Opec-landene ønsker å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av coronaviruset som herjer i verden.

I Hongkong og Shanghai falt også børsene tidlig mandag. Hang Seng-indeksen falt med 3,87 prosent til 25.134,02 poeng. Shanghai Composite Index sank med 1,56 prosent, og Shenzhen Composite Index tapte seg 1,66 prosent.

I Sydney og Seoul falt også børsene med minst 3 prosent.

Også i USA går det mot en mørk dag på Wall Street. Futures-handelen (fremtidshandelen) indikerer at Dow Jones starter ned hele 1300 poeng ved åpning, eller rundt 4,9 prosent, ifølge CNBC. S&P 500 og Nasdaq spås også å starte hele fem prosent ned.

Laveste etterspørsel siden 2011

I februar meldte det internasjonale energibyåret at den globale etterspørselen etter olje faller for første gang på over et tiår i første kvartal. Da advarte byrået om ytterligere nedgang i oljeprisen.

– Etterspørselen har blitt truffet hardt av det nye coronaviruset, og de omfattende konsekvensene for den kinesiske økonomien, skriver byrået i sin månedelig rapport om oljemarkedet.

Les også: Virusfrykt gir krisetall for oljemarkedet: - Dette har ikke skjedd på over et tiår

Det globale forbruket var tidligere ventet å øke med 800.000 fat om dagen dette kvartalet, men vil istedet synke med 435.000 fat om dagen, står det i rapporten.

– Krisen er pågående og på dette tidspunktet er det vanskelig å vurdere omfanget presist, skriver byrået.

I rapporten kommer det fram at viruset ventes å redusere den årlige veksten i det globale forbruket med rundt 30 prosent, til 825.000 fat om dagen.

Det er den laveste veksten siden 2011, altså i kjølvannet av finanskrisen.