*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen styrer fortsatt

Den stive oljeprisen holder fortsatt USA-børsene i et jerngrep. Det gav blandede resultater ved stengetid på Wall Street torsdag.

03.03.05 23:51

Markedet reagerte likevel overraskende bra, melder AP. Bare Nasdaq endte i minus.

Også torsdag klatret oljeprisen oppover, og i dag kostet et fat olje for levering i april 53,57 dollar, en oppgang på 52 cent.

- Energiprisene klarer ikke bevege det fundamentale i markedet. De drives opp av spekulanter. Men i dette klimaet er det vanskelig å forutse hvilken vei markedet vil gå, sier markedsstrateg Michael Sheldon i Spencer Clarke LLC.

Enkelte investorer forholdt seg også passive i dag, i påvente av morgendagens viktige arbeidsmarkedsrapport.

Produserer mer
En oppløftende rapport som kom i dag, viste at produktiviteten til amerikanske arbeidere økte med 2,1 prosent i fjerde kvartal i fjor. Det var dramatisk bedre enn de forventede 0,8 prosentene, og fikk dem som frykter inflasjon til å senke skuldrene noe.

Økt produktivitet betyr at selskapene kan betale sine ansatte bedre uten å øke prisen på produktene.

En annen rapport fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at tallet på nye arbeidsledige falt med 1000 til 310.000 forrige uke. Tallet faller for fjerde gang på fem uker.

Investorene smilte også da de fikk se tallene som viser at fobrukerne shoppet friskt i februar. Tallene sendte også Wal-Mart-aksjen opp i dag.

- Alle disse dataene er generelt gode, men vi trenger en katalysator for å bevege oss videre, noe som vil innebære en kontrollert renteøkning. Markedet reagerer ikke godt i et klima med stigende renter, sier Russ Koesterich i State Street Corp. i Boston i en kommentar.

Nøkkeltallene
Industri-indeksen Dow Jones endte i pluss og steg 0,2 prosent eller 21,06 poeng til 10.833,03 poeng.

Den bredere Standard & Poor’s 500-indeksen steg også, med 1,15 poeng eller 0,1 prosent til 1211,23, mens teknologitunge Nasdaq fikk et minus på 9,10 eller 0,4 prosent og endte på 2058,40.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.