Gå til sidens hovedinnhold

Oljerebeller vil forhandle

Den militante gruppen som holder ni utenlandske oljearbeidere som gisler ber tirsdag en uavhengig tredjepart om å forhandle mellom dem og den nigerianske regjeringen.

Gruppen, som tidligere har truet med «total oljekrig» i Nigerdeltaet, mener regjeringen i landet er illegitim.

Bevegelsen for frigjøringen av Nigerdeltaet sier det hittil ikke har blitt forhandlet om frigivelse av de ni utenlandske gislene som ble tatt søndag. Samtidig er volden på vei opp i Nigerias oljerike områder i sør. Nærmere 20 prosent av råoljeproduksjonen i Afrikas oljegigant har blitt rammet av uroen, melder AP.

- Den nigerianske regjeringen mangler troverdighet, og vi kan aldri gå i dialog eller forhandlinger med den, sier gruppas talsmann i en e-post til nyhetsbyrået AP.

Mystisk gruppe
Den mystiske gruppen har også tidligere stått bak kidnapping av oljearbeidere. Lite er kjent om bevegelsen, men BBC klarte å få i stand et møte med en av gruppens ledere.

Mannen kalte seg generalmajor Godswill Tamuno.

Gruppens trusler mot, og angrep på, oljeinstallasjoner i området har gitt et kraftig oppsving i oljeprisen. Nigerias oljeeksport har blitt redusert med nærmere 15 prosent. Bevegelsen holder ni oljearbeidere som gisler. Mandag gjennomførte den angrep mot en oljeledning fra Shell, og en båt de militante hevder ble brukt av det nigerianske forsvaret.

Angrep
Også i helgen ble det gjennomført angrep, melder AP.

Amuno sier til BBC at gruppen kjemper for «total kontroll» over oljerikdommene i Nigerdeltaet, og sier lokalbefolkningen ikke har fått sin del av rikdommen.

Gruppen mener andre områder av Nigeria og utenlandske selskap har utnyttet ressursene i deltaet. En rekke andre militante grupper har gjennomført angrep i området de siste årene, og kommet med tilsvarende argumenter.

Fattigdom
Nigeria er en av verdens største oljeeksportører. Likevel lever de fleste av Nigerdeltaets beboere i fattigdom.

Selv om Bevegelsen for frigjøringen av Nigerdeltaet hevder at de jobber for deltaets beboere mener mange medlemmer av lokalbefolkningen at de simpelthen er oljetyver.

I forrige måned holdt militante aktivister i området fire utlendinger fanget i 19 dager før de ble sluppet uskadd.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken