Oljeselskapene har blitt renere

Foto: (Foto: Statoil)

Oljeselskapene har blitt renere, viser en rapport fra Oljeindustriens Landsforening (OLF). Utslipp av miljøskadelige kjemikalier i sjøen er betydelig redusert.

Produksjonsvannet fra oljevirksomheten på norsk sokkel inneholder langt mindre olje enn det myndighetene krever, viser en oversikt over utslipp som OLF har utarbeidet i samarbeid med Oljedirektoratet og Statens forurensningstilsyn. Rapporten ble lagt fram på Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger onsdag.

Etter hvert som oljebrønnene tømmes, øker vannproduksjonen. Oljeselskapene har de siste årene oppjustert og forbedret renseteknologien, og dermed hindret at forurensingen av sjøen har økt.

- Det er mindre uhumskheter i produksjonsvannet, sier Odd Raustein, fagsjef for miljø i OLF.

70 prosent av utslippene på norsk sokkel kommer fra produsert vann. Innen utgangen av 2005 skal utslippene fra installasjonene ikke inneholde miljøskadelige stoffer over hode.

Selskapene bruker mindre kjemikalier enn tidligere. Det siste året har forbruket av kjemikalier gått ned med 32 prosent. Kjemikaliene som brukes, er også langt mindre skadelige enn tidligere. De farligste kjemikaliene, som betegnes som svarte og røde kjemikalier, utgjorde mindre enn en halv prosent av utslippene i fjor.

- Trendkurvene viser at utslippene av de svarte og røde kjemikaliene er redusert med henholdsvis 84 og 48 prosent siden 2002, påpeker Raustein.

I 1998 ble det sluppet ut 122 tonn svarte kjemikalier. I 2003 ble 5 tonn sluppet ut i havet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.