Gå til sidens hovedinnhold

Oljetopp hyller Stoltenberg

Jens Stoltenberg er begeistret over oljevirksomheten i Barentshavet og lover nye letearealer før påske. Statsministeren får trampeklapp av Hydro-sjef Eivind Reiten.

(NA24): Stoltenberg brukte en tale på en NHO-konferanse med tittelen «Oppdrag nord» til å gi klar støtte til videre oljeleting i Barentshavet, en virksomhet som i høyden blir motvillig akseptert av regjeringspartner SV.

- Det er mange ting som har gledet meg i 2005. En av de tingene som gledet meg var oljeselskapenes økende interesse for og tro på petroleumsvirksomhet i Barentshavet, sa Stoltenberg, ifølge manuskriptet til talen.

Han viste til Snøhvit-utbyggingen og det nylig annonserte funnet på Goliat-feltet.

Må lete
- Ingen av oss vet med sikkerhet hvor mye olje og gass det er i Barentshavet. Men vi vet at mulighetene er der, at det kan være store petroleumsforekomster. Og vi vet at det bare er en måte å finne ut av dette med sikkerhet. Og det er å lete, sa Stoltenberg.

- Derfor er jeg glad for at selskapene igjen ønsker å bruke penger, kunnskaper og sine beste geologer for å lete etter petroleum i Barentshavet, sa han, og viste til kontrasten i forhold til midten av 1990-tallet, da han selv var energiminister og ingen selskaper ville bore eller lete etter olje i området.

Før påske
Han varslet også at regjeringen jobber med å sluttføre en ny konsesjonsrunde og at det før påske vil bli tildelt nye områder for letevirksomhet i Barentshavet og Norskehavet.

Han understreket at man må ta miljøhensyn, men han pekte også på at miljøfarene fra transport av olje langs kysten er mer risikabelt enn produksjon.

Jubel fra Reiten
Hydro-sjef Eivind Reiten var blant dem som lot seg begeistre av Stoltenberg.

– Jeg har sjeldent sett større harmoni mellom det vi mener må til og det myndighetene mener må gjøres, sier Reiten til NTB.

Han legger til at han er klar over at det er krevende politiske balanseganger i regjeringen, men mener det næringslivet ønsker er i tråd med signalene statsministeren ga på NHO-konferansen.

Her kan du se hva toppene spiser på NHOs årsmiddag i dag

Her kan du lese flere nyheter fra NA24

Kommentarer til denne saken