Oljetopp Kristian Johansen fikk 12 millioner i bonus

GODE TIDER: Kristian Johansen i TGS-Nopec hadde et godt år i fjor, med en samlet avlønning på over 16 millioner kroner.

GODE TIDER: Kristian Johansen i TGS-Nopec hadde et godt år i fjor, med en samlet avlønning på over 16 millioner kroner. Foto: Halvor Ripegutu

Oljeservicetoppen Kristian Johansen i TGS Nopec fikk utbetalt over 12 millioner i bonus i fjor.

15.04.19 13:48

Årsrapporten til det børsnoterte oljeserviceselskapet viser at Johansen i 2018 hadde en fastlønn på 558.000 dollar. Med en gjennomsnittlig dollarkurs i 2018 på ca. 8,13 kroner, tilsvarer det en fastlønn på 4,54 millioner.

Men bonusene bidro med langt mer til toppsjefens samlede lønn. Utbetalte bonuser i fjor utgjorde 1,49 millioner dollar, som tilsvarer hele 12,1 millioner norske kroner. Det gir en samlet avlønning for Johansen på pene 16,6 millioner.

I tillegg eide toppsjefen ved årsskiftet 26.000 aksjer i eget selskap. Med dagens aksjekurser i TGS Nopec på rundt 234 kroner, tilsvarer det aksjeverdier for om lag 6 millioner kroner. Den samlede børsverdien av TGS Nopec i dagens aksjemarked er på ca. 24 milliarder og er det nest største oljeserviceselskapet på Oslo Børs.


Sterkt prestasjonsbasert

Avlønningen av toppsjefen i TGS Nopec er i stor grad basert på en variabel, prestasjonsbasert lønn. Johansen er i likhet med flere andre toppledere i børsnoterte selskaper med i et kortsiktig og langsiktig incentivprogram.

For TGS Nopec er det så viktig å forklare hvordan avlønningen av toppledelsen skjer, at det er utarbeidet en egen rapport på mange sider som vedlegg til årsrapporten.


Oljeserviceselskapet har en egen avlønningskomité, som blant annet diskuterer med de største aksjonærene i selskapet om utbetalingene under det langsiktige incentivprogrammet.

TGS Nopec driver innsamling av marine seismiske data og er blant verdens største selskap i sitt slag. Seismikkbiblioteket dekker vesentlig Mexico-gulfen og Nordsjøen. Innsamlingen foregår med leide båter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.