FORNEBU (Nettavisen Økonomi:) Svein J. Liknes tok over som ny toppsjef i oljeselskapet Okea i juni og har umiddelbart fått medvind. Oljeprisen er på nivåer som næringen knapt har sett siden 2018. Gassprisene er rekordhøye.

Prisene gir et kjempeløft for Okea, som venter inntekter verdt en milliard kroner i trede kvartal. Til sammenlikning var omsetningen 321 millioner i tilsvarende periode i fjor.

Fredag formiddag blir et fat brentolje handlet for 75 dollar. Okea-sjefen venter at gassprisene vil jevne seg ut og bli lavere, mens oljeprisen vil fortsette klatringen. Først spår Liknes at oljeprisen når 90 dollar fatet, før han drar på det:

- Internt hos oss har vi diskutert muligheten for at den kan nå 100 dollar fatet også. Men det er jo ikke det vi budsjetterer og planlegger for. Vi må være edruelige. Men å være posisjonert slik vi er i dag, med 30 prosent gass og 70 prosent olje, er fantastisk, sier Okea-toppen.

Les også: Brannfakkel fra meglerkongen: - Fornybar kan bli den nye oljen for Norge

Tror den nye regjeringen vil få strømpris-krav

Nettavisen Økonomi møter Liknes på Pareto Securities' energikonferanse. Bakteppet er hva internasjonale medier kaller en «europeisk energikrise». Strømprisene i Europa er skyhøye som følge av en rekke faktorer.

Okea-sjef Liknes mener situasjonen viser hvor skjør balansen er mellom tilbud og etterspørsel av energi. Samtidig som etterspørselen etter gass er skyhøy, lurer flere på om gassforsyningene vil være store nok til at Europa kan komme seg gjennom vinteren. Fortsatt er det uklart når den russiske gassledningen Nord Stream 2 kan begynne å levere gass til Europa.

- Da får vi slike ekstreme utslag som mange kommer til å kjenne på kroppen, sier Liknes og fortsetter:

- Vi kommer til å se masse oppslag gjennom vinteren om hvor dyr strømprisen er. Den nye regjeringen kommer nok ganske raskt til å møte krav om å senke elavgiften fordi strømprisene blir for høye.

Torsdag sier Arbeiderpartiets Espen Barth Eide til VG at den nye regjeringen må se på tiltak som kan beskytte forbrukerne mot skyhøye strømregninger denne vinteren.

Les også: Strømprisene kan gi salgsrekorder på ved: – I fjor gikk vi i perioder tomme

Klør seg i hodet av klimadebatten

Okea-sjefen forteller at han har fulgt de politiske debattene nøye opp mot stortingsvalget.

Spørsmålene og problemstillingene er mange: Når skal Norge slutte å lete etter olje og gass? Vil verdens klimagassutslipp gå opp eller ned dersom Norge slutter å produsere og eksportere olje?

- Debatten rundt klima og miljø må bli mindre polarisert og handle mer om løsningene. Jeg ønsker ikke å være del av en debatt der jeg enten blir stemplet som klimaskeptiker eller klimafanatiker. Løsningen ligger midt i mellom. Vi trenger kontinuerlige forbedringer innenfor klima, sier Liknes.

Les mer Dansk avis med oppfordring til Støre: Gå fremst i den grønne omstillingen

Han har ingen planer om at Okea skal produsere eller eksportere noe annet enn olje og gass. Mange snakker om ESG på Pareto-konferansen. ESG står for Environmental, Social and Governance. Liknes ser få motsetninger mellom det å satse som et rent olje- og gasselskap og å ivareta ESG-prinsippene.

- Vi må helt klart ta vårt samfunnsansvar innenfor det som kalles ESG. Bokstaven E har tatt veldig mye plass i debatten, mens bokstaven S ikke får særlig mye oppmerksomhet. Vi har et ansvar for arbeidsplasser og leveranser av energi, og dette var underkommunisert i valgkampen, sier Liknes.

Skal spikre ny strategi

I dag har Okea 32 lisenser på norsk kontinentalsokkel og har eierandeler i tre produserende felt.

For tre år siden kjøpte Okea andelene i Draugen og Gjøa fra Shell for 4,5 milliarder kroner. Med store inntektsstrømmer på vei inn som følge av høye olje- og gasspriser, er Okea-topp Liknes klar på at selskapet kan slå til når nye muligheter byr seg. Men det kan ikke være hva som helst.

- Vi kan ikke bare gå blindt ut og kjøpe, eller bare vokse for å vokse. Det er ikke god verdiskaping, sier Liknes, som er sjef for 216 ansatte i Trondheim og Kristiansund.

Da Liknes begynte som toppsjef i juni, startet arbeidet med å lage en ny strategi. Den skal passe til en verden i stadig endring - være seg oljepris eller andre selskapers strategier. Med en ny leder kommer en ny retning for å vokse videre - men Okea skal ikke bli snudd helt på hodet.

- Vi kommer til å fortsette å være på norsk kontinentalsokkel. Men innspill om andre muligheter kommer vi til å se på. Vi kommer til å fortsette å fokusere på olje og gass, fordi det er det vi er flinke til, sier Liknes.

Les mer: Rødt-Mimir med sylfrekk melding til de rike: Her får han svar fra Røkkes høyre hånd