Martin Linge er et olje- og gassfelt på britisk side i Nordsjøen som ble funnet allerede i 1975. Men det er ikke bare å borre en brønn og hente opp oljen.

I statsbudsjettet for 2020 ble det klart at utbyggingen sprakk med ytterligere åtte milliarder kroner. Dermed hadde den totale kostnadssprekken økt til svimlende 25 milliarder kroner. Eller 85 prosent dyrere enn planlagt.

Ikke én forklaring

Equinor overtok utbyggingen fra oljeselskapet Total i mars 2018. Selv sier selskapet at det ikke er én enkel forklaring.

– Det finnes ikke én forklaring. Arbeidet er mer omfattende enn ventet. Vi overtok et prosjekt med store problemer, og det er sånn sett ikke så overraskende at utfordringene fortsetter, sa pressekontakt Lise Hagir i Equinor til Aftenbladet.

Ifølge statsbudsjettet for 2020 er økningen i arbeidsomfanget og svakheter i designet grunnen til økningen.

Grunnet skatteregimet for olje- og gasselsekaper i Norge er det grovt sett 78 prosent av kostnadene som kan overføres på skatteregningen. I tillegg eier staten omtrent 66 prosent av Equinor, noe som betyr at staten tar brorparten av kostnadene ved prosjektet - også etter skatteregningen er gjort opp.

– Skandale

Konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige for Safe i Equinor reagerer kraftig på kostnadsøkningen.

– Det var litt voldsomt. Vi kan vel snart bruke ordet skandale her, sa Teige til Aftenbladet.

Det er også store tvil til hvorvidt feltet noen gang vil bli lønnsomt. Ifølge olje- og energidepartementet er balanseprisen for prosjektet før skatt på 59 dollar per fat.

I skrivende stund er oljeprisen på omtrent 48 dollar fatet, etter et kraftig fall i forbindelse med coronaviruset. Prisen har falt med nærmere 27 prosent i 2020.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) reagerte kraftig på tallene som fremkom for feltet, og sendte to spørsmål til olje- og energiministeren.

– Saken vitner om total mangel på kostnadskontroll og elendig oppfølging fra olje- og energiministeren, sa Haltbrekken.

I et langt svar til Stortinget, forklarte daværende olje- og energimininster Kjell-Børge Freiberg at man ikke vil få fasiten før produksjonen er avsluttet.

Sløseriprisen er et samarbeid mellom Nettavisen og Skattebetalerforeningen. Først presenterer Nettavisen sakene som juryen har plukket ut. Deretter vil leserne til syvende og sist bestemme vinneren.