Den børsnoterte sportskjeden omsatte i andre kvartal for 2420 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 392 millioner. Omsetningen er 15 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor, som begrunnes med stengte butikker og redusert produkttilgjengelighet.

I andre kvartal 2020, som var sterkt preget av nedstengingen av Norge, omsatte XXL for 2865 millioner kroner og hadde pene 385 millioner kroner i driftsresultat før avskrivninger (EBITDA). Adm. direktør Pål Wibe i XXL er ikke fornøyd med utviklingen.

- Det har vært et ekstraordinært kvartal. Vi startet kvartalet med 20 av 37 stengte butikker i Norge. Vi har også lidd under alvorlige utfordringer i sykkelmarkedet, med forsinkelser i sykkelproduksjonen og fraktmarkedet som følge av koronapandemien.

Les også: Stort press i sykkelmarkedet: Prisene går opp og tilgangen er lav

Nesten rekord

- Vi er ikke fornøyd med den seneste utviklingen i salget og markedsutviklingen, men vi leverer fremdeles resultater tett opp mot rekordnivåer. Vi har også fullført flere strategiske prosjekter for å posisjonere XXL som stedet for sports- og utendørsentusiaster og er godt forberedt på fremtiden, sier Wibe i en børsmelding torsdag morgen.

XXL ser at mange kunder vil holde seg hjemme denne sommeren, med vannsport og utendørsaktiviteter som de mest populære kategoriene, sammen med racketsporter.

XXL gjorde det også bra i første kvartal under koronanedstengingen med en omsetning på 2,16 milliarder kroner og et driftsresultat på 207 millioner. Det var en klar resultatforbedring, men omsetningsveksten var helt marginal sammenliknet med første kvartal 2020.

Golf og tennis

Les også: Slik skal han ta XXL til nye høyder: - Det er kundene som er sjefen

Nettavisen skrev for fire uker siden at det har vært en ekstrem golf- og tenniseffekt hos XXL, takket være norske verdensstjerner som Viktor Hovland og Casper Ruud.

XXL-konsernet er refinansiert, som har gitt konsernet 1,8 milliarder kroner i trekkrettigheter hos bankene. Det gjør dem blant annet i stand til å betale et ekstraordinært utbytte på 500 millioner kroner i andre halvår. Det tilsvarer 1,98 kroner per aksje og skal fordeles på to delutbetalinger.

Utbyttet er trolig grunnen til at XXL-aksjen stiger med over 2,4 prosent torsdag morgen,

Fremover er målet for XXL og vinne markedsandelene i alle markedene de opererer i og fortsette veksten i netthandelen. Brutto driftsmargin skal stabiliseres på over 39 prosent. I andre kvartal utgjorde denne marginen nesten 42 prosent.

Sportskjeden tar sikte på å etablere 3-5 nye butikker i år. For 2021 er det signert to leiekontrakter, hvorav en i Sverige og en i Australia. Samtidig vil XXL nedskalere flere av de eksisterende butikkene.

Les også: Kraftig salgsvekst for sport og fritid på nett i koronatiden

Børsnedgang

XXL-aksjen har ikke hatt noen god utvikling i år, med en nedgang i et sterkt børsmarked, men der der det har vært store svingninger (se grafen under).

Markedsverdien av XXL ved børsslutt onsdag var 4,75 milliarder kroner. De største eierne i XXL er oppkjøpsfondet Altor Equity Partners med 23,8 prosent og gründeren Øivind Tidemandsen med 13,7 prosent.