Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt hotell-salg i søkelyset

Christer Tromsdal ville selge dette hotellet til norske investorer. Nå er han siktet for grovt bedrageri.

På idyllen Stavsjö like sør for Stockholm har hotellet vært stengt siden februar i fjor. Dette hotellet er etter det Nettavisen erfarer en del av sakskomplekset Økokrim gransker i forbindelse med pågripelsen av Christer Tromsdal, Terje Hvidsten og Antony K. Bratli tirsdag morgen. Ytterligere tre skal være siktet.

- Det har vært stengt siden februar i fjor. Det er en total katastrofe, sier den malmøbaserte eiendomsinvestoren Jonny Örbäck til Nettavisen/NA24.

Han forteller at han traff Christer Tromsdal og Terje Hvidsten, som begge er pågrepet av Økokrim, høsten 2006.

Tirsdag morgen bekreftet Økokrim at de har siktet flere personer for grovt bedrageri på over flere titalls millioner kroner.

- Jeg ønsker ikke gå ut med det ennå, vi har ikke kontroll på alle enda, svarte Kavlie da Nettavisen/NA24 spurte hva saken gjelder og hvor store summer det skal dreie seg om.

Norske kjøpere
- Først kom Christer Tromsdal og Terje Hvidsten og sa at de kunne fikse noen norske kjøpere til eiendommen, sier Örbäck til Nettavisen/NA24. Men han forteller at man av skattemessige grunner skulle selge til en svenske først.

Og eiendommen ble solgt hele to ganger, med mye fram og tilbake, forteller Örbäck til Nettavisen/NA24. Så dukket et norsk selskap opp som kjøpere.

Salgssummen skulle være 9 millioner svenske kroner. Men pengene kom ikke.

Problemer med penger
- Vi fikk ikke ut noen penger, men da begynte vi å jage megleren i Strømstad. Han betalte heller ikke ut pengene, sier Örbäck som sier at de fikk snusen i at det hadde skjedd noe muffens.

- Det sluttet med at megleren deponerte pengene hos lenstyret til prosessen var over, sier den tidligere hotelleieren til Nettavisen/NA24. Megleren i Strømstad vil ikke kommentere saken ovenfor Nettavisen/NA24.

Falske tall
Men Örbäck sier til Nettavisen at han fikk vite at de norske kjøperne av eiendommen skal ha betalt det dobbelte av det de som selgere mottok, nærmere bestemt 18 millioner svenske kroner. I høst havnet hele den betente tvisten opp i Uddevalla Tingsrett, der Örbäck vant fram i sitt krav mot de norske kjøperne. Saken er nå anket.

Det som kom opp i prosessen var imidlertid dokumenter som sjokkerte Örbäck ifølge han selv. Han sier til Nettavisen/NA24 at han fikk greie på av de norske kjøperne at det hadde blitt fremlagt årsrapporter over inntjeningen til hotellet som var forfalsket. Det skal være snakk om oppskriving av inntektene til hotellet som var forfalsket.

- Jeg tilbød meg da å bryte handelen med de norske kjøperne. Men de ville ikke det, de ville fullføre. Det synes jeg var merkelig, sier Örbäck til Nettavisen/NA24.

1623

Örbäck sier til Nettavisen/NA24 at han er kjent med at Tromsdal og Hvidsten også jobbet med å formidle et annet hotellsalg i Sverige, men kjenner ikke detaljene rundt det.

Det har ikke lykkes Nettavisen/NA24 å komme i kontakt med de norske investorene som angivelig skal ha kjøpt Stavsjö Hotell. Det har heller ikke lykkes Nettavisen/NA24 å få kommentar fra Tromsdals advokat i forbindelse med saken.

En kilde som kjenner saken godt bekrefter overfor Nettavisen/NA24 at dette hotellkjøpet var den utløsende årsaken til gjennombruddet i etterforskningen.

Geir Kavli, førstestatsadvokat i Økokrim, ønsker ikke kommentere saken av hensyn til etterforskningen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger