OPEC øker kvotene

OPEC vil øke kvotene, men markedet et i tvil om evnen til å produsere mer.

15.06.05 13:40

OPEC vedtok onsdag, som ventet, å øke kartellets produksjonskvote med 500.000 fat pr. dag til 28 millioner fat, ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer en OPEC-delegat.

I tillegg ga møtet fullmakt til at OPEC-president sjeik Ahmad al-Fahd al-Sabah kan øke kvoten med ytterligere 500.000 fat pr. dag, muligens sent i juli eller tidlig i august.

Markedsaktører tviler imidlertid på at dette får stor praktisk betydning, ettersom de fleste produsentene nå pumper det remmer og tøy kan holde, og OPEC allerede produserer mer enn den offisielle kvoten. Anslag går på at OPEC, utenom Irak, som er unntatt fra kvotene, produserer rundt 30 millioner fat pr. dag.

Før møtet sa sjeik Ahmad, som også er oljeminister i Kuwait, at etterspørselen etter OPEC-olje ventes å nå en topp på 30,5 til 31 millioner fat pr. dag i fjerde kvartal.

Oljeprisen ligger nå rundt 55 dollar, nær rekordnivåer fra tidligere i vår, etter markant oppgang den siste måneden. Det er foreløpig ingen tegn til at onsdagens OPEC-avgjørelse senker oljeprisen.

Flere forhold har bremset tilbudet på verdensbasis. Uroen fortsetter i Irak. I Venezuela har man ikke kommet seg helt etter store streiker, og i Russland har uroen rundt Yukos bremset veksten i oljeproduksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.