*Nettavisen* Økonomi.

Opera med BitTorrent-støtte

Den norskutviklede nettleseren Opera har nå blitt lansert i en utgave med integrert fildelingsfunksjonalitet.

08.07.05 09:00

Det er det kontroversielle fildelingsprotokollen BitTorrent som nå integreres i Opera. Det er trafikk over BitTorrent som nå står for majoriteten av fildelingsaktiviteten på nettet. Underholdningsindustrien jobber iherdig for å stoppe mye av nettopp denne trafikken.

Enkel utgave
Funksjonaliteten er enkel og brukervennlig. Åpner du en torrent-fil, vil denne lastes inn i Operas normale nedlastingssystem, og nedlastingen vil gå sin gang. Den har ikke støtte for nyvinninger i protokollen som blant annet ikke har behov for en tradisjonell tracker – en enkeltstående datamaskin som forteller hvor informasjonen kan lastes ned fra.

Lovlige sider
Selv om BitTorrent har fått et frynsete rykte, er teknologien i seg selv svært effektiv og kan i aller høyeste grad brukes i legitim sammenheng. Den er meget velegnet for å distribuere mye data til mange brukere.

For Opera vil det være viktig å kunne ha et mer effektivt system når de lanserer en ny versjon av sin nettleser. Da de lanserte sin Opera 8, brøt servere deres sammen. Med BitTorrent vil slikt trolig unngås, og ved å integrere BitTorrent i nettleseren legger man grunnlaget for at enda flere brukere har mulighet til å benytte den nedlastingsmuligheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag