Det skriver dn.no fredag. Permitteringene har kommet som perler på snor fra laksenæringen den seneste uken. Laksegiganten Salmar har varslet at 851 ansatte har fått varsel om permitteringer fra nyttår. Lerøy Seafood Group varslet forrige uke at 339 ansatte kan bli permittert. om mulig permittering. Andre selskaper innen oppdrett har varslet det samme.

Bransjen skulle etter planen møte finansminister Trygve Slagsvold Vedum og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran fredag til innspill om grunnrenteskatt for havbruksindustrien. Nå har de inviterte i bransjen avlyst møtet.

Sesongvariasjoner gir permitteringer

En samlet bransje sier at innføringen av den planlagte grunnrenteskatten er årsaken. Ifølge dn.no har næringen varslet om 2300 permitteringer lenge før grunnrenteskatten ble varslet. Det viser tall fra NAV som Dagens Næringsliv har innhentet.

Permitteringsvarslene kom dermed før oppdrettsnæringen ble varslet om lakseskatten 28. september, ifølge dn.no.

Avisens tall viser at i 2021 var det nær 2700 personer i oppdrettsbransjen som fikk permitteringsvarsel. Dagens Næringsliv understreker at samme person kan ha fått flere varsler, og varselet behøver ikke å ende med en faktisk permittering.

Oppdrettsgiganten Salmar varslet også i fjor om permitteringer. 600 personer fikk varsel rett før jul som følge av lite råstoff, altså slakteklar laks. Selskapet har ikke besvart DNs henvendelse om hvor mange det faktisk endte med å permittere den gangen. Skriver avisen.

Flere permitteringer i år

Geir Ove Ystmark, sjef i Sjømat Norge, sier til dn.no at flere enn vanlig nå er permittert. Han sier også at han er bekymret for at kontraktsmarkedet for laks har stoppet opp.

– En del av permitteringene innen laks er åpenbart også knyttet til sesongvariasjoner, men det som er nytt i år er at omfavnet av permitteringsvarsler er mye større, og kommer tidligere på vinteren, sier Ystad til dn.no.

Basert på en liste over lakse- og ørretselskap som avisen har sendt over til NAV, viser statistikken at i perioden januar til september i år har 18 virksomheter sendt 48 meldinger om permitteringer, for totalt 2295 personer.