STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) I fjor sommer kunne gründer Ole Martin Ølmheim (30) se at oppfinnelsen hans sporet en stjålet sykkel fra Stockholm til et lagerhus i Romania. Forrige helg ledet GPS-enheten svensk politi til over 20 stjålne sykler i Sverige, og eierne ble gjenforent med syklene sine.
Etter flere år med oppoverbakke, er Bikefinder-gründeren endelig i ferd med å få lønn for strevet. Med en chip i sykkelstyret, kan du få full kontroll på hvor sykkelen din er til enhver tid.
– Hvis jeg hadde visst hvor vanskelig det ville bli å få den klar, hadde jeg nok ikke gjort det. Men nå har jeg lagt så mye arbeid i det, og vi er så nære suksess, sier Ølmheim.
Bikefinder (se faktaboks lenger nede i artikkelen) finnes allerede i rundt 200 forhandlere i hele Norden, og i mars rulles teknologien ut i Tyskland, Nederland, Storbritannia og Belgia. Da Stavanger-bedriften annonserte at de ville hente penger gjennom en emisjon i høst, investerte 300 investorer.
– Totalt hentet vi nærmere 10 millioner kroner av eksisterende og nye aksjonærer i 2020, sier administrerende direktør Birgitte F. Sunde, som ble hentet til selskapet i fjor for å bidra til veksten.
Dette er Bikefinder
– Bikefinder-teknologien installeres og skjules i sykkelstyret, og gjør at du kan spore sykkelen fra mobilen. I tillegg får du forsikring.
- Gründerne bak Bikefinder startet arbeidet med GPS-sporing for sykkel i 2014. Ole Martin Ølmheim, som i dag er salgsdirektør, jobbet først med ideen som en oppgave på Universitetet i Stavanger.
- I 2017 vant Bikefinder Petter Stordalens gründerkonkurranse, og fikk en million kroner til å videreutvikle produktet.
Les mer: 70.000 utlendinger på norske byggeplasser: - Dette kan få enorme konsekvenser
Stjerneinvestorer har vært med lenge
Du har kanskje hørt om Bikefinder før. Petter Stordalens Strawberry Equities spyttet inn en million kroner i gründerbedriften i 2017. Stordalan eier fortsatt syv prosent av aksjene i selskapet. Alexander Kristoff, Bikefinder-gründer Ølmheims kamerat, har bidratt med rundt en halv million kroner i løpet av to tidligere emisjoner.
– Spesielt forsikringsdelen synes jeg er attraktiv for kundene. Det er mange solide investorer med i selskapet allerede, og dyktige folk som kontinuerlig jobber for å forbedre produktet, skriver Alexander Kristoff i en kommentar til Nettavisen Økonomi.
I tillegg til Kristoff og Stordalen, har blant annet IT-millionær Roy-André Tollefsen, tidligere Skagenfondene-direktør Asbjørn Vagle og flere andre tungvektere investert.
Mange har sikkert ergret seg over at GPS-sporing av sykkel ikke er mer utbredt. Spesielt når sykkelen har blitt stjålet. I 2019 ble 12.657 sykler meldt stjålet til forsikringsselskapene i Norge. Som tidligere proff-syklist og sykkeltrener, har Bikefinder-gründer Ølmheim blitt smertelig klar over problemet.
– Dagen før et ritt fikk forhåndsfavoritten på laget vårt sykkelen sin frastjålet. I lunsjen klaget mange over hvorfor det ikke fantes en form for «find my iphone» for sykkel. Da våknet gründeren i meg, sier Ølmheim.
Etter å ha jobbet med ideen på universitetet, skaffet mentorer og medhjelpere, kom den første prototypen på plass i 2015. Året etter tenkte Ølmheim at produktet var ferdig, men etterspørselen var lunken. Det skulle ta tre år før GPS-sporeren kom på markedet og inn i butikkene til kjeder som XXL.
– Fra idé til produkt vil jeg definitivt si at teknologien har vært den største barrieren. Men vi har vært seige, og har ikke gitt oss, sier Ølmheim.
Vil ri på elsykkel-bølgen
Den første internasjonale forsikringsavtalen kom på plass 15. mars i fjor, tre dager etter at Norge stengte ned. Tryg forsikring i Sverige, Danmark og Finland tok den inn. Nå skal Bikefinder bryne seg på de store sykkelnasjonene i Europa.
– Vi ser et enormt potensial i Europa. hvor sykkelmarkedet eksploderte allerede før korona. Syklene blir dyrere og dyrere på grunn av fremveksten av elsykler. Sykkel har gått fra å være en hobby til å bli et fremkomstmiddel. Men for at du skal begynne å sykle, må det være trygt å sette den fra seg, sier administrerende direktør Sunde.
– Et raskt Google-søk viser at det finnes masse konkurrenter på markedet i Europa. Hva er det som gjør at akkurat Bikefinder skal slå an blant europeerne?
– Det er en konstellasjon av produkter i disse markedet, men vi mener at vi har den beste teknologien. Ikke bare på maskinvare, men også på programvare og infrastruktur, sier Bikefinder-sjefen og fortsetter:
– Hvis du ikke ser konkurrenter på markedet i en slik oppskaleringsfase, bør du være bekymret.
I fjor solgte Bikefinder rett under 8.000 enheter, og selskapet tror på en nær dobling i år. Omsetningen endte på 6,3 millioner kroner, en tredobling fra året før.
Nylig kjøpte Foodora 700 GPS-sporere for å teste produktet. I tillegg er det større og større interesse på det såkalte OEM-markedet, hvor Bikefinder-pinnen blir pre-installert i sykkelstyret.
Les også: Her er de store fellene når du kjøper ved
Økning i sykkeltyverier
Tall fra Finans Norge viser at vi må tilbake til 2002 for å finne et år med flere registrerte sykkeltyverier enn i 2019. Erstatningsutbetalingene fra forsikringsselskapene var på 100,4 millioner, en økning på 22,8 prosent fra året før. Noe av årsaken er at folk kjøper dyrere og dyrere sykler.
– I Norge har du tre prosents sjanse for å finne sykkelen din igjen dersom den blir stjålet. Det er tre ganger så stor sjanse som i andre land i Europa. Det er helt vanvittig. Med vår gjenfinningsrate sparer vi både forsikringsselskapene og sykkeleierne for masse penger, sier Sunde.
Hun påpeker at sykkeltyveri lenge har vært blant typen vinningskriminalitet som har høyest avkastning i forhold til risiko.
Les også: Mark Mobius er en av verdens største investorlegender. Her er hans aksjeråd for 2021